NAKON POSJETE UKRAJINI

MOSKVA BIJESNA NA PLENKOVIĆA: ‘Bolje vam je da se bavite svojim problemima’

Jučerašnji posjet premijera Andreja Plenkovića Ukrajini tijekom kojeg je domaćinima ponudio prenijeti hrvatska iskustva iz mirne reintegracije Podunavlja, izazvali su burnu reakciju službene Moskve.

Plenković je u Kijevu kazao kako bi hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja Ukrajina mogla primijeniti na ‘odmetnuta’ područja Donjecka i Luganska gdje su tamošnje proruske vlasti uspostavile svojevrsnu paradržavu.

“Cijena reintegracije bio je progon 250.000 Srba”

“Pozivamo Zagreb da se umjesto besperspektivnih prijedloga o iskustvima “mirne reintegracije” koju predlažu Ukrajincima više pozabavi rješavanjem kroničnih vlastitih problema, vezanih uz prava Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj”, prenosi Jutarnji list komentar Ureda za informiranje i medije ruskog Ministarstva vanjskih poslova objavljenog na službenim stranicama ministarstva.

U istom komentaru Ureda za informiranje ruskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se kako temelj rješenja krize u Ukrajini treba biti mirovni sporazum iz Minska “koji nema alternativu”.

Moskva također podsjeća Zagreb da je “cijena hrvatske integracije svog teritorija bilo progon 250 tisuća Srba u operacijama ‘Bljesak’ i ‘Oluja’.

PROVOKACIJA ILI ISTINA? Rusija optužila Ukrajinu za otmicu dvojice ruskih vojnika s Krima

“Takvi savjeti ne pomažu rješavanju situacije”

“Mislimo da savjeti stranih ‘konzultanata’ mogu stvoriti kod kijevskih vlasti iluziju da mogu uporabiti nasilne scenarije za Donjeck, a tako nešto neće pomoći rješavanju tamošnje situacije” stoji u komentaru.

Rusi su dodatno ozlojeđeni jer se hrvatski prijedlog o mirnoj reintegraciji odnosi i na Krim koji je, kako pišu na stanici ruskog MVP-a, pripojen Rusiji “na osnovu slobodne volje iskazane na referendumu”.

GRADI LI PUTIN IZNOVA SOVJETSKI IMPERIJ? Već sada se vidi, egoističnog i neiskusnog Trumpa vrtjet će oko malog prsta

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr