Play ponuda

NE ŽELE DA BANOŽIĆ GOVORI / MORH odgovorio Gradu Vukovaru: 'Nismo utjecali na program obilježavanja Dana hrvatskih branitelja'

Image
Foto: Slavko Midzor/Pixsell

MORH je reagirao na priopćenje Grada Vukovara gdje su nezadovoljni što je ministru Banožiću omogućeno da govori u sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja grada Vukovara

10.3.2023.
19:46
Slavko Midzor/Pixsell
Play ponuda

Ministarstvo obrane nije utjecalo na program obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara i 32. obljetnice postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima, izvijestili su u petak iz toga ministarstva dok su iz Općine Bogdanovci poručili kako taj dan nitko ne može svojatati.

Reagirajući na priopćenje Grada Vukovara, iz kojega su izrazili nezadovoljstvo što je ministru obrane Banožiću omogućeno da govori u Bogdanovcima u sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja grada Vukovara, te da je iz kabineta ministra s tim u vezi  "vršen pritisak" na Općinu Bogdanovce, iz MORH-a su takve navode Grada Vukovara ocijenili neistinim i zlonamjernim.

Image
'NE OBOŽAVAM NI JEDNOG NI DRUGOG, ALI...' /

Pitali smo vas koga preferirate u obračunima Milanovića i Banožića: Jedan uvjerljivo vodi, a tek kad vidite komentare...

Image
'NE OBOŽAVAM NI JEDNOG NI DRUGOG, ALI...' /

Pitali smo vas koga preferirate u obračunima Milanovića i Banožića: Jedan uvjerljivo vodi, a tek kad vidite komentare...

'Nitko iz kabineta ministra nije vršio pritisak'

"Nitko iz Kabineta ministra obrane RH ni na koji način nije vršio pritisak kako bi se u program obilježavanja 32. obljetnice postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima uvrstila obraćanja. Protokol Ministarstva obrane dobio je pozivnice i programe Grada Vukovara i Općine Bogdanovci s kojima je usklađeno sudjelovanje u programu izaslanika predsjednika Vlade RH i ministra obrane Marija Banožića", navodi se.  

Također dodaju da su u programu koji je predložila i izradila Općina Bogdanovci uz polaganje vijenaca bila predviđena  i obraćanja uzvanika.

"Stoga je zlonamjerno i neumjesno govoriti da je u program intervenirano radi osobne promocije ministra obrane Marija Banožića", poručuju iz MORH-a.

Načelnik: Nitko ne može prisvajati Dan branitelja

U reagiranju u ime bogdanovačkih općinskih vlasti, načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun (HDZ) poručio je kako dan kada su postrojeni nenaoružani odredi u Bogdanovcima nitko ne može sebi prisvojiti.

"Žalosti me što organizacija grada Vukovara nije zajednički organizirala događaj na adekvatan način. Krivu adresu su naveli u samome pozivu prema državnom vrhu i svim braniteljima. Općina Bogdanovci je sama organizirala i pozvala predstavnike državne vlasti i cijenjene branitelje na 32. obljetnicu Dana nenaoružanih odreda, kao što je to i radila godinama", navodi se.

Od 2014. godine u Vukovaru se 10. ožujka obilježava kao Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara u spomen na isti dan 1991. godine kada su pod vodstvom Tomislava Merčepa u Bogdanovacima nedaleko Vukovara postrojeni pripadnici prvih nenaoružanih odreda na području bivše Općine Vukovar.

'Kratki spoj' između Vukovara i Bogdanovaca

U Bogdanovcima, u kojima je na vlasti HDZ, današnji dan se obilježava kao Dan neneoružanih odreda. Običaj je da sudionici obilježavanja prvo polože vijence i upale svijeću u središtu Bogdanovaca, a potom i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. 

Iz Grada Vukovara iz kojeg navode kako su uz Savjet za branitelje Grada Vukovara oni organizatori obilježavanja Dana hrvatskih branitelja grada Vukovara u sklopu kojeg je i odavanje počasti u Bogdanovcima, tvrde kako u Bogdanovcima "nisu bila predviđena obraćanja, jer im tamo nije ni mjesto, ni vrijeme", ali su uvrštena u program na inzistiranje iz kabineta ministra Banožića.

Po protokolu Grada Vukovara, izjave za medije bile su predviđene na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća.

Play ponuda
Play ponuda