POTRESNO SVJEDOČANSTVO

‘NAKON 25 SATI NA POŽARU MIŠAJU MI SE OSJEĆAJI TUGE I LJUTNJE’: Mladi vatrogasac opisao pakao koji ih je zatekao

Potresno svjedočanstvo borbe s vatrenom stihijom iznio je u svom Facebook statusu mladi splitski vatrogasac Ivan Džoja, koji je već nekoliko godina u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Splita.

Dvadesetpetogodišnji Ivan, koji je prije par dana diplomirao na FESB-u, zorno je opisao kroz što su vatrogasci prošli u borbi s nezapamćenim požarom nadomak Splita te kratko i jasno objasnio kako im oni koji žele mogu pomoći.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

“Ko želi pomoć, neka donese spizu i vode u prostore DVD-a Žrnovnica. Zapitan se kad će ovo ludilo pristat. Ni sam ne znan kako mi je. Nakon više od 25 sati na požaru u meni se mišaju osićaji tuge, ljutnje, bisa, neroze… Puno toga ružnog se dogodilo jučer.

U Sitnu Gornjen smo se našli u okruženju vatre i jednostavno smo morali bižat od ognja kako bi spasili vlastiti život. Nadalje, u Sitnu Donjen nan je umra čovik kojeg smo oživljavali nakon srčanog udara. Nikakvi, umorni radimo dalje.

Stalno nas prati problem s nestašicon vode. Nema struje, nema signala, jedva uspostaviš poziv. Požar se neumoljivo širi u smjeru Žrnovnice, Podstrane, Kučina, Mravinaca…

Navečer, vatra priti mojoj vlastitoj kući. Vatra je došla na 20-ak metara od kuće, al moje kolege vatrogasci, članovi obitelji, susidi i ostali, koji su ti bili su napravili, lavovski posa pa je kuća bila obranjena i svima in fala. Živci na tisuću, al glava mora bit ladna jer u Sitnu Donjen moramo bit spremni branit kuće.

Kolegi izgorilo auto, troje kolega iz grupe završilo na hitnoj. Ljudin gore auta, kuće, katastrofa. Požar se neumoljivo bliži kući koju moramo obranit. U kamiončiću 300-ak litara u kamiončiću. Ne znamo šta ćemo, al Bog je uz nas i s toliko malo vode smo spričili širenje požara u većen razmjeru i Bogu fala ubrzo dolazi i cisterna s vodon.

Želin se zafalit svin svojin kolegan koji su hrabro borili protiv vatrene stihije i fala dragon Bogu koji nas je pratija tokon požara i dava nan snagu. Fala dragon Bogu koji nan je pomoga da spričimo da se dogodi još veća katastrofa. Vatru gasi, brata spasi”, napisao je na Facebooku.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr