Mogu raditi s djecom

MONSTRUMI NA SLOBODI: U Hrvatskoj je 1417 registriranih pedofila, no vjeruje se kako je stvarna brojka 10 puta veća

Zadnji slučaj, u kojem je 29-godišnji muškarac (29) seksualno napastovao djevojčicu, samo je jedan u nizu napada pedofila koji su od ranije je poznati policiji, i koji se mogao spriječiti.

PREDATOR IZ SESVETA VEĆ JE NEKOLIKO PUTA OSUĐIVAN: Njegova majka – ‘On je autist, kad popije ne zna što radi’

Stručnjaci tvrde da u Hrvatskoj oko 14.000 seksualnih predatora vreba na djecu, prenosi 24sata. Svjetska istraživanja pokazuju da se otkrije samo 10 posto pedofila, a kako se u registru pedofila koji se vodi pri Ministarstvu pravosuđa nalazi 1417 pravomoćno osuđenih zbog seksualnih delikata na štetu djece, u stvarnosti bi se užasna brojka popena na 14.000.

Registar pedofila je tajan, odnosno pristup podacima u njemu ograničen je na ovlaštene osobe. No i oni pedofili koji su svojim zločinama uništili život tisuća djece i njihovih obitelji, zbog propusta vlasti nakon određenog vremena mogu ponovno raditi s djecom.

Kako je prošli mjesec otkrio Večernji list, u Ministarstvu pravosuđa ne vode statistiku o tome koliko je pedofila izbrisano iz registra jer je za njih nastupila rehabilitacija, a podaci o osuđenim pedofilima, koji su odslužili kaznu, nakon isteka rehabilitacijskog roka brišu. Znači, rehabilitirani pedofili ponovno se mogu zaposliti na poslovima s djecom iako država nema nikakva jamstva da opet neće seksualno napastovati djecu.

“Nismo izmijenili Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, koji ne odgovara onome što smo se obvezali po Lanzarote konvenciji (Konvenciji Vijeća Europe za borbu protiv svih oblika seksualnog nasilja) da ćemo imati točne podatke o osuđivanim osobama. Lanzarote konvencija nas obvezuje da i dalje imamo podatak o svakoj osobi osuđenoj po toj konvenciji i ovdje rehabilitacija ne znači da se podaci o osuđenim pedofilima brišu iz registra. Rehabilitirani pedofili imaju pravo biti zaposleni, ali ne na poslovima u kojima dolaze u direktan doticaj s djecom jer prava djeteta trebaju biti iznad prava osobe osuđene za seksualne delikte na štetu djece” kazala je za Večernji list sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda Lana Petö Kujundžić.

Istraživanja, naime, pokazuju da pedofili u pravilu, osim ako je terapija i psihoterapija u penalnom i postpenalnom sustavu dobro odrađena, ponavljaju kaznena djela. Hrvatska nema ni penalnu ni postpenalnu psihoterapiju s osuđenim pedofilima, pa je iluzorno očekivati da će pedofili samo tako prestati s napadima na djecu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr