'MOJE DIJETE IMA 9 GODINA I NIKAD NIJE UDAHNULO ČIST ZRAK!": / Brođani zbog zagađenja prijete blokadom granice

Građani Slanskog Broda Vladi su dali rokove za rješenje zagađenja u njihovom gradu, u suprotnom će, tvrde, ako treba i granicu s BiH zatvoriti, piše Jutarnji list.

28.11.2016.
8:36
PIXSELL, Ivica Galovic
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bitka za čist zrak u Slavonskom Brodu koji zagađuje rafinerija iz Bosanskog Broda traje od 2009. Tada su aktivisti prikupili 17.800 potpisa peticije tražeći od Vlade da riješi problem. Oko tog rješenja nitko se nje potrudio do danas pa su se građani prošli četvrtak ponovno okupili i poslali poruku da im je dosta trovanja i zagađenog zraka u kojem žive godinama. "Prišla mi je jedna gospođa, prepoznavši me, i rekla mi kako svih ovih godina nije bila potpuno svjesna problema s kojima živimo, a onda je shvatila da je njezino dijete rođeno upravo 2009. i da ono niti jedan dan svojega života nije udisalo čisti zrak u Slavonskom Brodu", priča Mladen Sudar, ekološki aktivist iz Slavonskog Broda, jedan od organizatora i inicijatora velikog prosvjeda "Nema predaje - Brođani za Brod", dodajući kako do sada nisu prešli granicu, ali da im je pregorjelo. Također ističe kako su građani vlastima u četrtak dali određene uvjete i rokove.

Zavrnuti slavinu Rafineriji

Traže da Vlada u roku deset dana održi sastanak s predstavnicima Grad ai Županije i donese određene odluke o idućim koracima. Nakon toga traže međunarodni sastanak s predstavnicima Rafinerije te vlasti BiH i Republike Srpske, pri čemu rezultat mora biti modernizacija i plinofikacija Rafinerije. Nadalje, Vlada mora imenovati čovjeka iz Ministarstva zaštite okoliša koji će biti zaposlen u Slavonskom Brodu i koji će brinuti o izvršavanju aktivnosti za smanjenje onečišćenja zraka. Potom se Slavonski Brod treba proglasiti gradom od posebne državne skrbi, a dobit Janafa usmjeriti u zakladu koju ova tvrtka mora otvoriti za djecu oboljelu od malignih bolesti i bolesti respiratornog sustava te profit ostvaren distribucijom nafte u Rafineriju Brod preusmjeriti u zakladu. Sve to mora biti odrađeno zaključno s ožujkom 2017. godine. Ukoliko, pak, ne dođe do ispunjenja navedenih zahtjeva, od Vlade RH traži se da zatvori ventil na naftovodu kojim sirova nafta iz Hrvatske odlazi u Rafineriju Brod.

Rok 6. prosinca

"Načelnu podršku smo imali i do sada, ali ovaj put očekujemo konkretne poteze. Naši zahtjevi i rokovi su potpuno realni i izvedivi. Ovo je zadnji put da ovako prosvjedujemo, nakon ovoga više nema smisla, nego treba drugačije djelovati, pa ako treba i zatvoriti granični prijelaz", kaže Sudar.

"Šesti prosinca je novi kritičan datum, jer tada Rafineriji ističe okolišna dozvola izdana 2012. Sigurno će dobiti novu ekološku dozvolu koja stoji pripremljena u ladici Ministarstva Republike Srpske", kaže Peter Tot-Đerđ jedan je od veterana brodske borbe za čišći zrak dodajući kako visina koncentracije sumporovodika godišnje granicu prekorači i 28 puta.

Gradonačelnik Broda Mirko Duspara pritom upozorava da su još 2010. podnijeli kaznenu prijavu DORH-u zbog onečšićenja, a da odgovora na prijavu nema do danas. "Tvrtka koja opskrbljuje Rafineriju je u vlasništvu RH - i nije istina da se zagađenje ne može smanjiti. Smanjite im dotok nafte i problem se riješi, jer po Ustavu svi imamo pravo na zdrav život osim, čini se, građana Slavonskog Broda. Na žalost, pokušavamo tumačiti da profit nije ispred zdravlja građana, ali ispada da nije tako", smatra Duspara.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali