Moguć generalni štrajk tjedan iza Uskrsa

17.3.2010.
16:18

Kako piše Bussines.hr, štrajk koji bi trajao jedan do dva sata održao bi se u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci, a razmatra se i njegovo održavanje u drugim gradovima.

Generalni štrajk bio bi uvod u već najavljeni veliki prvosvibanjski sindikalni prosvjed, rekla je predsjednica SSSH Ana Knežević, upozorivši da se radna mjesta i dalje zatvaraju, a cijene rastu. "Dok druge zemlje stimuliraju proizvodnju i potrošnju, u Hrvatskoj se čini obrnuto", kaže Knežević.

Po njezinoj ocjeni, izostanak stimuliranja proizvodnje i potrošnje te uvođenje kriznog poreza glavni su uzroci oštrog rasta nezaposlenosti kojih je po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u veljači bilo 317.625.

"Upozoravali smo da će krizni porez smanjiti kupovnu moć i promet u trgovini na malo, a to se i dogodilo. Rezultat je gubitak radnih mjesta s daljnjom tendencijom povećanja nezaposlenosti", kaže Knežević.

Čelnica SSSH izvijestila i o inicijativi Saveza za izmjene Zakona o minimalnoj plaći. Sindikat predlaže usklađivanje minimalne plaće s indeksom potrošačkih cijena, a ne sa kretanjem BDP-a kako je sada određeno. Kako je BDP u padu, minimalna plaća bi po sadašnjem rješenju, od 1. lipnja ove godine bila utvrđena u manjem iznosu nego u prethodnom jednogodišnjem razdoblju, piše Bussines.hr.

SSSH traži i ukidanje iznimaka u visini mjesečne plaće za tekstilnu, drvoprerađivačku i kožarsko-obućarsku industriju te određivanje minimalne plaće prema stručnoj spremi.

Knežević je komentirala i najavljene izmjene Zakona o radu, odnosno liberalizaciju rada na određeno vrijeme. Istaknula je da se u Hrvatskoj gotovo 90 posto radnika zapošljava na određeno vrijeme, čime taj oblik rada postaje pravilo, a ne iznimka, kako je određeno smjernicama Europske unije.

"Vlada se upliće u ta pitanja, a rekla je da je to predmet razgovora sindikata i poslodavaca. Rješenje nije u stvaranju dodatne radne nesigurnosti nego u otvaranju novih radnih mjesta", rekla je Knežević. Kad bi se samo učinkovito kontrolirao prekovremeni rad, u Hrvatskoj bi se u vrlo kratkom vremenu moglo otvoriti sto tisuća radnih mjesta, smatra predsjednica SSSH-a.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali