KOMENTIRAO I NOVE SOJEVE

MOGU DALJE ŠIRITI ZARAZU; Dječji infektolog otkrio: ’40 posto mlađih od 18 koji su bili zaraženi imali su asimptomatski oblik infekcije’

‘Ono što ohrabruje kod novih sojeva je to što je klinička slika onakva kakvu izazivaju i drugi sojevi virusa, ali problem je u tome što se brže širi’

Goran Tešović, dječji infektolog Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević gostovao je u Newsroomu N1 televizije gdje je govorio o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

“Brojevi su puno manji zahvaljujući pooštrenim epidemiološkim mjerama kojih se naši građani očito prilično pridržavaju, sretan sam zbog toga. Bez pooštrenih epidemioloških mjera ne možete niti uspostaviti kakvu-takvu kontrolu nad epidemijom”, rekao je Tešović.

BLISKI PRIJATELJI TVRDE DA SE PAPA FRANJO CIJEPIO PROTIV KORONAVIRUSA: No, Sveta Stolica još to nije potvrdila

‘Odluka da većina učenika i studenata ostaju online je dobra’

Za N1 je pojasnio da u nekim državama epidemiološka slika nije tako dobra jer se građani ne pridržavaju mjera. Također, rekao je da su i novi sojevi koronavirusa utjecali na epidemiološku situaciju. “Ono što ohrabruje kod novih sojeva je to što je klinička slika onakva kakvu izazivaju i drugi sojevi virusa, ali problem je u tome što se brže širi. Što se tiče eventualnog popuštanja mjera, vidjet ćemo što će se događati i kako će se nastaviti daljnji trend kretanja epidemije u našoj populaciji, odnosno hoće li doći do daljnjeg značajnog smanjenja bolesnika. Ipak treba vidjeti što će se događati i prilagođavati otpuštanje mjera aktualnoj situaciji”, istaknuo je.

Komentirao je i mjere koje se odnose za škole, odnosno odluku da određeni učenici imaju online nastavu.

“Mislim da je dobro da većina učenika i studenata ostaju online. Ipak oni čine ogromnu većinu iz koje se može očekivati novi rasad infekcije u populaciji. Ovo je neki izbalansirani kompromis i očekujem da će dati rezultate”, rekao je Tešović i dodao da značajan broj djece ima asimptomatski oblik infekcije. To ne znači, govori Tomašević, da ne mogu širiti infekciju na ostale članove u populaciji te zaključuje kako sa sigurnošću može reći da “40% osoba mlađih od 18 godina u Hrvatskoj kod kojih je nedvojbeno dokazana infekcija SARS-CoV-2 virusom je imalo asimptomatski oblik infekcije”.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr