‘Mogli bi održati raspravu kandidata na engleskom’

‘Htio bih poručiti da je poznavanje engleskog jezika od izuzetne važnosti. Moj savjetnik se našalio i rekao da bi na tom jeziku trebalo organizirati raspravu kandidata’, izjavio je Mesić.

“Iako ja ne znam engleski jezik i imao sam prevodioce i mogao sam uvijek iskomunicirati ono što je potrebno, poznavanje engleskog jezika je važno jer pomaže u neformalnim susretima”, rekao je predsjednik Stjepan Mesić u redovitoj emisiji “S predsjednikom na kavu” na Hrvatskom radiju.

Mesić je opasku o poznavanju engleskog jezika rekao odgovarajući na pitanje kojeg će od dvojice predsjedničkih kandidata podržati na predstojećim izborima 10. siječnja 2010. Iako je rekao da nikog neće pozivati da glasa za jednog ili drugog kandidata, dalo se iščitati da podršku daje Ivi Josipoviću, budući da je on “jasno rekao da će se držati Ustava i zakona i provoditi zakon, da će mu politika biti proeuropska i da će se boriti za tolerantnu Hrvatsku”.

Predsjednik Mesić nije rekao smatra li da je Milan Bandić sloganom “S predsjednikom na posao” kopirao njegov slogan “S predsjednikom na kavu”, ali je komentirao kako to svakako treba shvatiti figurativno.
“To je figurativno, da ne bi netko mislio da će ovdje na Pantovčaku biti otvarana radna mjesta”, komentirao je Mesić i rekao kako Ured predsjednika nema velika sredstva kojima se može ‘baratati’, ako građani slučajno očekuju da će Bandić voditi državu kao što je vodio grad Zagreb, koji ima znatno veća sredstva.

Rekao je i kako smatra da novi predsjednik na samom početku mandata treba jasno objelodaniti da će biti predsjednik svih građana, da javnosti uputi poruku da će se založiti za funkcioniranje svih institucija i za izmjenu regulative koja se pokazala da koči demokratski razvoj države. U tom je kontekstu spomenuo i potrebu mijenjanja regulative o pravu dijaspore na glasovanje, jer je to “institut koji se pokazao promašenim”.

Rekao je i kako smatra neprihvatljivim što su neki od kandidata u kampanji kao rješenje za BiH spominjali treći entitet. “Hrvatska je garant Daytonskog sporazuma i to je hrvatska politika”, rekao je Mesić.

Na samom kraju Mesić je spomenuo i kako je s Jadrankom Kosor razgovarao o inicijativi da joj da odličje za borbu protiv korupcije. Rekao je kako se i Jadranka Kosor složila da je to preuranjeno. “Svakako da su u njenom mandatu mnoge afere otvorene, vidjet ćemo kako će to završiti, pa će biti lakše donijeti odluku”, rekao je Mesić.

Prethodni članci:

arti-200912240061006

arti-200912220072006

Povratak na Net.hr