RAT PROTIV PODZEMLJA

MOĆNA AMERIČKA AGENCIJA OTVORILA URED U ZAGREBU: ‘Borba protiv narkotika neće nam biti jedini zadatak…’

DEA je godinama imala želju otvoriti ured u Zagrebu, nakon onog u Beču s kojim hrvatska policija odlično surađuje.

Američka agencija za borbu protiv droge, DEA (Drug Enforcement Administration) otvorila je u Zagrebu ured koji se nalazi u sjedištu američkog veleposlanstva. To je, kako nam je potvrđeno, 15. DEA-in ured u Europi, a ovaj zagrebački bit će zadužen za suradnju s Hrvatskom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom.

Rasvjetljavanje narkolanaca

“Zajedno sa svojim partnerima u regiji ured DEA-e u Zagrebu radit će na rasvjetljavanju velikih narkoorganizacija, te onih koje ima u SAD-u. DEA će nastaviti nadzirati i rastuće trendove u krijumčarenju narkotika, uključujući šverc opijata, posebno heroina s Bliskog istoka, kao i goleme pošiljke kokaina iz Južne Amerike, što u kontejnerskim brodovima stižu do Europe. I ono što je najvažnije, DEA će nastaviti razmjenjivati informacije, osiguravati obuku i pomagati partnerskim zemljama u regiji kad god je to potrebno u istragama šverca droge, pranja novca ili narkoterorizma”, objašnjeno nam je.

DEA će, očekivano, surađivati i s hrvatskim ministarstvom unutarnjih poslova, posebno na zajedničkim istragama u kojima je izravna suradnja nužna.

Brža reakcija na operativne zahtjeve

Zato u DEA-i smatraju kako je dobro što je i fizički prisutna u Zagrebu jer će tako moći brže reagirati na operativne zahtjeve, osnažiti zajedničke istražiteljske inicijative i, sasvim, konkretno, povećati istražiteljske aktivnosti. Jer, cilj je ovog novog ureda da u suradnji s partnerima rasvijetli velike kriminalne organizacije koje se bave švercom droge.

Upravo pozicija u Zagrebu omogućit će DEA-inim stručnjacima da svojim partnerima osigura dodatnu obuku, koja ja za takve zajedničke poslove nužna. Već sljedeće godine, DEA-in zagrebački ured za svoje partnere u regiji organizira tri tečaja o financijskim istragama, te jedan osnovni tečaj istraga krijumčarenja droge.

Veleposlanstvo SAD

Dugogodišnja suradnja

“DEA već više od 20 godina blisko surađuje s Hrvatskom. Novi ured otvoren u Zagrebu prilika je da se ta suradnja još poboljša, ali i da se partnerstvo proširi i na druge zemlje u regij”, poručuju iz DEA-e u kojoj na Hrvatsku i dalje gledaju kao na tranzitnu zemlju za drogu. Regionalni putevi mogli bi se prošititi i na pomorske, no DEA-ini uredi u Europi bore se protiv krijumčarskih metoda ovdašnjih narkoskupina.

U razgovoru s iskusnim hrvatskim istražiteljima doznajemo da je DEA doista već dugo pokušavala otvoriti ured u Zagrebu, no umjesto toga otvoren je ured u Milanu koji je, uz ured u Beču, trebao pokrivati područje Hrvatske i Balkana.

No Milano nije uspio u cijelosti ostvariti tu svoju ulogu, jer je više bio usmjeren na narkotijekove u Španjolskoj, odnosno krijumčarenje droge morskim putem iz Južne Amerike. Kako bi nadzirao Balkansku rutu, ali i sagledao strukturu kriminalnih organizacija u regiji koje također imaju svoje krakove prema južnoameričkim kartelima otvoren je sada ipak i ured u Zagrebu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr