ZASAD NIŠTA

MNOGI NEĆE BITI SRETNI ZBOG ODLUKE MINISTRA MARIĆA: Najprije je najavio ukidanje tog poreza, a onda se – predomislio…

Još koncem srpnja ministar financija Zdravko Marić na sastanku s predstavnicima Udruge gradova tvrdio je da Vlada iduće godine planira ukinuti porez na promet nekretnina, no očito se od toga odustalo

Oni koji su odgađali kupnju nekretnine za sljedeću godinu kako ne bi platili tri posto poreza na promet nekretnina, uzalud su se nadali. Naime, kako neslužbeno doznaju 24 sata, porez na promet nekretnina nepromijenjen ostaje i iduće godine te neće biti u paketu s porezom na dohodak i porezom na dobit, koji će biti smanjeni.

ČETIRI NOVA ZAKONA UPUĆENA U JAVNU RASPRAVU: Vlada snižava nekoliko poreza, nekima će porasti plaće; Stiže i nacionalna naknada

Ukinut će taj porez do kraja mandata

“Porez na promet nekretnina od tri posto ostaje i sljedeće godine. U programu Vlade je najava da će se ukinuti do kraja mandata i to ćemo ispuniti, ali neće biti dio ovog paketa rasterećenja”, potvrdio je za 24 sata neimenovani sugovornik iz Vlade.

Porez na promet nekretnina plaća se shodno vrijednosti nekretnina pa za, primjerice, stan od 100.000 eura treba platiti oko 3000 eura poreza na promet nekretnina. Vlada Andreja Plenkovića snižavala je taj porez koji je ranije iznosio pet posto.

DETALJAN IZRAČUN: Vlada od Nove godine kreće s poreznim rasterećenjem – evo kome i za koliko će rasti plaće

Pritisak čelnika gradova i općina

Još koncem srpnja ministar financija Zdravko Marić je na sastanku s predstavnicima Udruge gradova tvrdio da Vlada planira ukinuti taj porez iduće godine, skupa sa smanjenjem stopa poreza na dohodak sa 24 na 20 posto i sa 36 na 30 posto.

Udruga gradova i Udruga općina, koje vode HDZ-ovci Željko Turk i Martin Baričević, nisu se složili s idejom rekavši da će to biti veliki udarac za gradove i općine. Najveći pojedinačni gubitnik u tom slučaju bio bi Grad Zagreb koji je samo od poreza na promet nekretnina lani ostvario prihod u iznosu od 308 milijuna kuna.

ISPLATI LI SE UZETI APN-OV KREDIT ILI JE BOLJE ČEKATI PAD CIJENA NEKRETNINA? Stručnjaci kažu – računica je jasna

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr