VELIKI VODIČ

MNOGE ZEMLJE NAS NE ŽELE: U Hrvatsku teoretski može svatko, ali mi baš nismo poželjni – evo u koje zemlje smijete, a u koje ne

Slobodan ulaz Hrvati imaju u 20 država koje su članice EU-a ili Schengena. Zabranjen je ulaz u 9 zemalja

Hrvatska i dalje ima solidnu epidemiološku sliku, broj zaraženih ne prelazi stotinu po danu, no prema kumulativnom broju slučajeva na deset tisuća stanovnika tijekom razdobolja od 14 dana, u društvu smo najgorih zemalja EU. Gori od nas su tek Luksemburg, Rumunjska, Bugarska, Andora, Švedska, Portugal i Španjolska, piše 24sata. Shodno tome, neke države EU ne dopuštaju da u njih ulaze državljani RH.

U Hrvatsku pak mogu slobodno putovati stanovnici svih 26 država članica EU te stanovnici Velike Britanije, Norveške, Švicarske i Islanda. Isto vrijedi i za sve strane državljane trajno naseljene u tih 30 država. Svi mogu slobodno putovati u RH kao turisti ili s bilo kojim drugim razlogom.

Ima iznimki

No, iznimaka ima i među drugim državama čiji stanovnici ne smiju u Hrvatsku. Slobodan ulaz tako je omogućen građanima trećih zemalja koji su zdravstveni djelatnici, zdravstveni istraživači i suradnici, stručnjaci za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje.

U RH mogu i prekogranični radnici, bez obzira gdje žive. Iznimka su i diplomati, policajci na zadatku, službe i timovi civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje.

Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske pokazuje kako u Hrvatsku zapravo može tko hoće, piše 24sata. Kako to? U točki 2f stoji da su od zabrane izuzete i osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes te osobe koje putuju radi školovanja.

Dovoljno je da ste turist

Dakle dovoljno je da je osoba turist i teoretski može slobodno u RH bez obzira odakle dolazi. Ulaz u zemlju je dozvoljen i u svrhu tranzita kroz zemlju, ali i zbog neodgodivih osobnih razloga. Jedan od takvih može biti i vlasništvo nekretnine u RH.

No, mi iz Hrvatske ne može baš slobodno putovati gdje nam se hoće. Slobodan ulaz Hrvati imaju u 20 država koje su članice EU-a ili Schengena. Zabranjen je ulaz u 9 zemalja – Cipar, Finska, Irska, Island, Latvija, Litva, Nizozemska, Norveška i Slovenija.

Neke zemlje zahtijevaju karantenu za putnike iz RH, dok druge traže testiranje na Covid-19. U pojedinima je putovanje dopušteno samo iz poslovnih razloga.

Detalje možete doznati na Re-open EU, budući da se informacije često mijenjaju. Ovo je trenutni popis.

Europske države (EU + Schengen) u koje se iz Hrvatske ne može slobodno putovati

Cipar – potrebno testiranje
Finska – samo poslovna putovanja
Irska – 14 dana karantene
Island – potrebna dva testiranja
Latvija – 14 dana karantene
Litva – 14 dana karantene
Nizozemska – preporučuje se 14 dana samoizolacije
Norveška – 10 dana karantene
Slovenija – 14 dana karantene

Europske države (EU + Schengen) u koje iz Hrvatske možemo putovati bez ograničenja

Austrija
Belgija
Bugarska
Češka
Danska
Estonija
Francuska
Grčka
Italija
Luksemburg
Malta
Mađarska
Njemačka
Poljska
Portugal
Rumunjska
Slovačka
Španjolska
Švedska
Švicarska

Povratak na Net.hr