Mljekari blokirali promet u Zagrebu, Sirela ‘oslobođena’

Zbog prosvjeda mljekara u Zagrebu, gdje su blokirali Dukat, prekinut je promet na Slavonskoj aveniji kod križanja s Čavićevom ulicom u smjeru zapada. Uz povišene tonove i svađe, prosvjednici u Bjelovaru su prekinuli blokadu Sirele, no i dalje su ostali pred tvornicom.

Nakon što su u četvrtak propali pregovori o cijeni mlijeka, nezadovoljni mljekari nastavljaju prosvjedovati. Osim ispred Dukata u Zagrebu, prosvjeduju i ispred varaždinske Vindije i karlovačkoga KIM-a. Na cestu su izašli i mljekari u Čakovcu i Karlovcu. A sve je kulminiralo prolijevanjem 80 litara mlijeka ispred Ministarstva poljoprivrede.

Uz povišene tonove, međusobna sumnjičenja te svađe, koje su na trenutak prijetile da će prerasti u incident većih razmjera, prosvjednici su pred bjelovarskom Sirelom u petak oko 11.30 sati ipak popustili pritisku Dukata i deblokirali ulaz u tvornicu.

Zbog prosvjeda mljekara u Zagrebu, u petak ujutro prekinut je promet na Slavonskoj aveniji kod križanja s Čavićevom ulicom u smjeru zapada. Za sve koji iz smjera istoka (Ivanje Reke i Sesveta) kreću prema zapadu, policija preusmjerava promet Čulinečkom i dalje prema Novoj Branimirovoj. Zbog pojačanog prometa iz smjera istoka vozi se otežano, pa se vozače poziva da poštuju privremenu prometnu signalizaciju, upute prometne policije i da odaberu alternativne pravce.

Iz Bjelovara u Zagreb

Prosvjednici su u Bjelovaru ostali pred tvornicom očekujući ishod razgovora koji su oko podneva započeli u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu. Jedan manji dio prosvjednika se najvećim traktorima odlučio priključiti prosvjednicima u Zagrebu.

Nedugo potom iz tvorničkog kruga krenule su i prve cisterne prema otkupnim mjestima i sabiralištima mlijeka. Time su mljekari ispunili zahtjev Dukata koji je kao preduvjet za bilo kakve razgovore tražio deblokadu tvornice.

Inače, pred Sirelom u petak nije bilo prolijevanja mlijeka, no mljekari tvrde da ga na svojim farmama i dalje prosipaju jer s njim nemaju kamo.

Ministarstvo: Dok ne prekinu prosvjede, nema dijaloga!

“Smatramo da traženje dodatnih novčanih sredstava, u sadašnjem teškom financijskom trenutku za državu, ne dolazi u obzir. Ministarstvo poljoprivrede smatra da su problemi u poljoprivredi puno dublji od onoga što se trenutačno prikazuje u javnosti te da svi moramo s više odgovornosti pristupiti rješavanju ključnih problema – legalizacije poljoprivrednih objekata, pitanja zemljišta, kreditiranja poljoprivrede pod povoljnijim uvjetima, ali i bolje kontrole trošenja novca poreznih obveznika itd. Ovi prosvjedi usmjereni su samo na privremeno rješenje”, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. Ističu da su prosvjedi proizvođača mlijeka nelegitimni te da nanose veliku štetu kako samoj proizvodnji mlijeka i industriji, tako i građanima Hrvatske.

Podsjećaju da su u srijedu 15. veljače, na sastanku Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka doneseni zaključci, koje je prihvatila većina sudionika sastanka, uključujući i predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore.

S obzirom na velik broj zahtjeva raznih udruga proizvođača mlijeka s različitim stavovima, u kojima traže pojedinačni sastanak s ministrom poljoprivrede, naglašavaju stav da proizvođači mlijeka hitno moraju obustaviti prosvjede te sa svojim matičnim udrugama i HPK svoje stavove, prezentirati Ministarstvu poljoprivrede.

Generalni direktor Dukata Alen Fontana na konferenciji za novinare kazao je kako je zbog blokade Sirele u Bjelovaru, čime je onemogućen rad čitavog poslovnog sustava Dukata, te zbog nemogućnosti otkupa mlijeka od njihovih kooperanata, u protekla četiri dana nisu mogli prikupiti čak milijun litara mlijeka.

“Zbog toga 300 ljudi ne dolazi na posao i naše su proizvodne linije stale”, ustvrdio je Fontana, koji je novinare i proveo po Dukatovom pogonu u Zagrebu kako bi se uvjerili da od 15 linija rade tek dvije za punjenje svježeg mlijeka.

“Prosvjednici su proteklih dana prali noge u mlijeku i prolijevali 500-tinjak litara, a naši su kooperanti onemogućeni da isporuče milijun litara. Razumijemo nezadovoljstvo, ali rješenja se ne mogu tražiti na ulici, već za stolom i nikako prolijevanjem mlijeka”, poručio je Fontana

Demantirao je tvrdnje proizvođača kako uvoze svježe mlijeko. Kaže kako Dukat u ovome trenutku ne uvozi nijednu litru te da je trenutačno najveći izvoznik s oko 40 milijuna litara godišnje.

specijal-201012070191004-Prosvjedi u Hrvatskoj

Povratak na Net.hr