DVA MODELA

MLAĐIMA OD 45 GODINA U PONUDI NAJAM STANOVA I ZEMLJIŠTA: ‘Naše rješenje bolje je od onog što nudi POS’

Kako bi mladima olakšali život u Slavonskom Brodu, ali i privukli ih da dođu živjeti u taj gradić, tamošnji vladajući odlučili su im ponuditi dva modela za rješenje stambenog pitanja, piše Polsovni dnevnik.

Slavonski Brod će u prvom krugu javnih poziva do kraja 2017. mlađima od 45 godina ponuditi u najam 12 stanova i pravo gradnje obiteljskih kuća na 15 parcela. Gradonačelnik Mirko Duspara smtra kako je to povoljnije od onog što mladima POS nudi. Stanove neće morati otkupiti, a cijena najma bit će niža od uobičajene tržišne.

“Prednost ovog modela je i u tome što će obitelji imati ugovor o najmu, koji često nemaju s privatnim vlasnicima pa imaju problema s prijavom boravišta ili upisom djece u najbližu školu”, rekao je Duspara.

Dvije stambene zgrade bit će izgrađene u Ulici Vida Došena i svaka će imati po šest stanova – tri stana površine 47 metara četvornih i tri površine 58 metara četvornih. Za njihovu gradnju već je pokrenut postupak javne nabave za izvođača radova. Procijenjena vrijednost prve roh bau faze je 1,5 milijuna kuna. Najmoprimci, osim što moraju biti mlađi od 45 godina, ne smiju imati u vlasništvu nekretninu na području Hrvatske.

Gradnja kuće na gradskoj parceli

Uz to, mladima će Duspara ponuditi i mogućnost gradnje kuće. Raspisat će natječaj za davanje prava građenja obiteljskih kuća na 15 parcela u vlasništvu toga grada. Pravo će mladi dobiti na 99 godina, uz mogućnost otkupa parcele nakon 10 godina. Do otkupa ili isteka ugovora za najam parcele budući korisnici plaćat će oko 100 kuna na mjesec, što će im se obračunati pri otkupu parcele.

Mladi će u tom slučaju kuću morati izgraditi u roku tri godine.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr