NEKI TRLJAJU RUKE, A NEKI...

MLADIMA USKORO SJEDA POVRAT POREZA, A ŠTO S BLOKIRANIMA? ‘Rješenje su isplatnice’

Određeni broj mladih je blokiran pa su se ponadali kako bi im povrat poreza mogao stići preko isplatnice kojom bi im novac bio isplaćen u FINA-i ili u nekom od poštanskih ureda

Mladi su ove godine posebno zainteresirani za povrat poreza jer je izmjenama Zakona o porezu na dohodak, s početkom primjene od 2020. godine, rezultirao poreznim rasterećenjem mladih. Riječ je o umanjenu obveze poreza na dohodak za sto posto za osobe do 25 godina, dok je za osobe u dobi od 26 do 30 godina umanjenje za 50 posto.

Određeni broj mladih je blokiran pa su se ponadali kako bi im povrat poreza mogao stići preko isplatnice kojom bi im novac bio isplaćen u FINA-i ili u nekom od poštanskih ureda, izvještava Dnevnik.hr. 

“Imajte sluha za ljude koji su na rubu života. Nezadovoljstvo, neimaština, rastave… Sve to u zadnje vrijeme zbog korone, gubitak posla doveo je do blokada, pomozite nam. Najbolje rješenje bile bi isplatnice s iznosom povrata poreza”, poručuje jedan od blokiranih mladih.

DRŽAVA JE I ZA MLADE ‘ODRIJEŠILA KESU’: Tjedan dana prije izbora sjest će im povrat poreza – evo kolike iznose mogu očekivati

Što s blokiranima i povratom poreza?

Povrat poreza će biti isplaćen na račun otvoren u banci, a Porezna uprava nema mogućnosti isplate povrata poreza na zaštićeni račun, doznaje Dnevnik.hr od Porezne uprave.

“Povrat više plaćenog poreza na dohodak i prireza Porezna uprava izvršit će negotovinski na tekući ili žiro račun koji porezni obveznici imaju otvoren kod banaka, a iznimno u gotovu novcu za porezne obveznike koji nemaju otvoren tekući ili žiro račun kod banke odnosno ako u trenutku izvršenja povrata poreza na dohodak ne ostvaruju primitke za koje postoji obveza isplate na račun.

S obzirom na to da se povrat poreza ne smatra primitkom koji bi bio izuzet od ovrhe u cijelosti, odnosno u određenom iznosu, Porezna uprava nije u mogućnosti povrat poreza isplatiti na poseban (‘zaštićeni’) račun sukladno članku 212. Ovršnog zakona, već se predmetna isplata može izvršiti samo na redovne račune poreznog obveznika”, dodaju u odgovoru iz Porezne uprave”, stoji u odgovoru Porezne uprave.

KRENULO PREDIZBORNO DODVORAVANJE HDZ-A: Stiže koronadodatak, povrat poreza i povišica plaća, ali – uz deficit od pet posto

Prirez uključen u povrat poreza

Porezna navodi da je u povrat poreza uključen i prirez te ga Porezna uprava u posebnom postupku utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak utvrđuje ukupni godišnji dohodak i ukupni godišnji prirez na dohodak kao i prirez porezu na dohodak po službenoj dužnosti.

“Prema navedenom, prirez porezu na dohodak obuhvaćen je obračunom te samim tim i u razliku za uplatu ili povrat. Privremena porezna rješenja o utvrđenom godišnjem dohotku te razlici poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za uplatu ili za povrat (građanima – posebni postupak) moraju se dostaviti najkasnije do 30. lipnja 2021.”, odgovorili su iz Porezne za Dnevnik.hr.

Iz Porezne uprave ističu da će se, prema procjenama, većina povrata građanima, dakle i mladima, izvršiti do kraja svibnja. Puni iznos uplaćenog poreza i prireza dobit će na svoj bankovni račun sve osobe rođene 1995. godine i kasnije, dok će pola uplaćenog iznosa dobiti mladi rođeni od 1990. do 1994.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr