Državna služba

MLADIĆ JE PRESRETAN ŠTO NIJE DOBIO POSAO POLICAJCA: ‘Otišao sam u Njemačku, snašao se i super zarađujem’

Posao u državnoj službi danas dobiti je pravi jackpot. No, za jedno, nekad vrlo privlačno zanimanje, gdje je plaća redovita i sigurna, interes se smanjio. U odnosu na 2013. godinu broj mladih koji žele biti policajci se smanjila. Za takvu situaciju krivi su uvjeti rada koji nisu više toliko primamljivi.

Prema informacijama iz Službe za odnose s javnošću MUP-a, na nedavno objavljeni natječaj za upis polaznika/polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka, u 2016./2017. godini prijavilo se ukupno 2673 osobe, piše Glas Slavonije. Za jedno mjesto konkurira osam kandidata.

KRAJ POLICIJE KAKVU ZNAMO: Vlaho Orepić kreće s velikim promjenama u MUP-u

U usporedbi s 2013. godinom, kada je bila prava pomama i kada je na natječaj stiglo 7807 zamolbi, a na jedno mjesto konkurirale su čak 24 osobe, primjetan je osjetan pad broja zainteresiranih. Već godinu kasnije broj prijava je prepolovljen. U 2014. godini za 325 policijskih službenika iz cijele Hrvatske pristigle su 3503 molbe, dok se lani na natječaj javilo 2489 osoba.

Najviše Slavonaca

Prema neslužbenim informacijama koje u MUP-u za Glas Slavonije nisu željeli niti potvrditi niti demantirati, i ove je godine najviše prijava stiglo upravo iz Slavonije, a najmanji interes za zanimanje policajac navodno je u Istri i na dubrovačkom području. Iz Službe za odnose s javnošću MUP-a dobili smo podatak da desetina ukupnoga broja prijava, točnije njih 267, dolazi s područja Vukovarsko-srijemske županije. Upravo mladi ljudi iz najistočnije županije, koja je na dnu ljestvice razvijenosti, u ovom poslu vide šansu za vlastitu egzistenciju.

ŠEF SINDIKATA POLICIJE: ‘Policajci su ogledalo države, a ofucani su. Znači država je ofucana’

Upis na akademiju je lutrija

Polaznici prolaze godinu dana nastave na akademiji, uključujući i praktični dio u policijskim upravama i postajama prema mjestu stanovanja. No upisati se na policijsku akademiju ravno je dobitku na lutriji.

“Prije dvije godine konkurirao sam na natječaj, godinu dana sam se fizički i psihički spremao, ali nisam prošao, kao ni moj bratić koji je lani odradio sve do kraja, prošao razredbeno-selekcijski postupak, ali mjesto nije dobio. Provjere su bile vrlo rigorozne, počevši od detaljnog liječničkog pregleda. Ako kojim slučajem imate piercing, ili tetovažu, u policiji nemate što tražiti. A ako prođete liječnički, tek onda slijedi mukotrpno i rigorozno testiranje tjelesnih sposobnosti”, ispričao je Ivan kojeg je sada život odveo u München.

Uvjeti rada nisu više toliko privlačni

“Kažu, svako zlo za neko dobro, što se i pokazalo u mom slučaju. Otišao sam u Njemačku, snašao se, super zarađujem, i stvarno sam prezadovoljan. A što bih da sam postao policajac? Plaća pozornika, koliko čujem, nije veća od 4000 kuna, a s dodacima za smjenski rad i vikendima, nekoliko stotina kuna veća. A pitanje je da li bih uopće i radio, jer znam dečke koji su završili akademiju, a još uvijek nisu raspoređeni. I nikada ne znaš gdje će te poslati, u kakvo zabačeno selo u Istri, ili u neku drugu ne baš privlačnu sredinu koju svi obilaze, a dužan si tamo otići”, kaže Ivan dodajući da smatra da su veze i poznanstva bili osnovni kriteriji prilikom upisa, i da upravo na tom primjeru nepotizam najbolje dolazi do izražaja.

“U cijeloj priči transparentan je jedino popis kandidata koji su odabrani, ali ne i rezultati selekcijskog postupka, što bi bilo pošteno”, zaključuje Ivan.

Povratak na Net.hr