Mladi, ne računajte da će država brinuti za vas!

‘Pametna glava će ih spasiti. I, naravno, dobra struka i poznavanje jezika. To će im dati šansu i vani, ali činjenica je da je svaka tuđa zemlja tuga pregolema’, komentirao je za Danas.hr član našeg stručnog tima sve češće odlaske mladih iz Hrvatske.

“Suprug i ja ostali smo sami u svojoj tuzi. Jedno po jedno, naših troje djece otišlo je u svijet. Morali su, drugog izlaza nisu imali. Suprug je u mirovini, ja sam ostala bez posla, a nijedno od njih nije ovdje uspjelo pronaći posao”, priča nam ogorčena čitateljica LJ. M. iz Gorskog kotara (podaci poznati redakciji), tražeći od našeg Kriznog stručnog tima da joj odgovori na pitanje do kada će mladi bježati u svijet jer u Hrvatskoj ne mogu dobiti posao.

Najstarija kći završila je stomatologiju i bez iskustva ili veze radno mjesto u Hrvatskoj nije joj se smiješilo. Spakirala je kofere i otputovala u Sjedinjene Države. Ondje je pak pronašla posao i zasnovala obitelj. “Sretna sam ja jer je ona sretna, al’ sam pretužna jer sam ostala bez nje. Znam da se neće vratiti”, kaže nesretna žena dodajući da joj je za kćeri u Sjedinjene Države otišao i sin.

‘Htio bi se vratiti, ali ovdje nema od čega živjeti’

“Završio je prometnu školu i nije nikako mogao dobiti posao. On bi se htio vratiti, ima i gdje, ali od čega će živjeti? Bio je ovdje prije dvije godine i pokušao je ponovno pronaći posao i nije uspio. Onda se vratio Ameriku i ondje upisao fakultet. Sredio si je život, no opet bi volio biti ovdje”, priča LJ. M., kojoj je i treće dijete otišlo preko Bare.

Riječ je o najmlađoj kćeri koja je godinama radila sezonske poslove, ali je shvatila da se tako ne može živjeti vječno, te je u rujnu također spakirala kofere. “I ona je sad u Americi. Studira i radi, ali ne zarađuje dovoljno za život. Ne bi se htjela vraćati jer ondje ima dečka, no ni sami ne znaju kako će se izvući, a mi joj ne možemo pomoći. Da bih je čula budim se ujutro u četiri ili pet sati i razgovaramo preko Skypea jer mi je ostavila svoj kompjutor. Nakon toga spavanja više nema, samo brige i tuga. Očajna sam”, priča majka troje djece ogorčena na ovu državu u kojoj, kaže, svi lažu i kradu i u kojoj kad gleda vijesti uviđa da ne postoji nada da će biti bolje. A djeca njenih prijatelja i poznanika, poput njezine, traže posao po svijetu, od Italije do Kanade.

Vladine mjere bez budućnosti

Nažalost, s našom čitateljicom se, kad je riječ o budućnosti, slaže i naš član stručnog tima ekonomist Ljubo Jurčić. Ističe da sadašnje mjere Vlade i ono što se planira neće zadržati mlade u zemlji niti im pružiti nadu za bolju budućnost.

“Riječ je o kratkoročnim i neperspektivnim mjerama. Nema naznaka da će se nešto pokrenuti i biti bolje. Sve ovo što Vlada radi neće kao rezultat dati lokomotivu koja pokreće proizvodnju. Država bi trebala brinuti o mladima, ali neka mladi ne računaju na tu brigu”, kaže Jurčić. Mladima preporučuje da ulažu u obrazovanje i nauče barem jedan strani jezik.

“Pametna glava će ih spasiti. I, naravno, dobra struka i poznavanje jezika. To će im dati šansu i vani, ali činjenica je da je svaka tuđa zemlja tuga pregolema”, kaže naš ekonomist ističući da ne treba skoro očekivati pad nezaposlenosti. Štoviše, ističe, nakon sezonskih poslova, nezaposlenost će opet rasti.

Ukoliko imate pitanja vezana za rad Vlade, pojedine poteze ili njihov izostanak, a tiču se područja koja smo predstavili, pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Povratak na Net.hr