Požar u općini Smokvica na Korčuli izazvan je opuškom cigarete, dok je požar na benkovačkom području u nedjelju prouzročilo namjerno paljenje suhe trave, utvrdila je policija, a za izazivanje požara sumnjiči se dvije žene protiv kojih su podnesene kaznene prijave. Požar u šibenskom brodogradilištu bacanjem opuška izazvao je radnik.

Za namjerno izazivanje požara na benkovačkom području sumnjiči se 25-godišnjakinju protiv koje je podnesena kaznena prijava za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti u vezi sa zločinom iz mržnje te je privedena pritvorskom nadzorniku, izvijestila je zadarska Policijska uprava.

Priznala podmetanje požara

Kako smo jučer izvijestili, osumnjičena je da je u nedjelju oko 20 sati, u Brgudu na benkovačkom području, namjerno izazvala požar suhe trave koji se potom proširio na šire benkovačko područje.

Požar još nije u potpunosti ugašen, a materijalna šteta i ukupna opožarena površina bit će naknadno utvrđene.

Djevojka je priznala podmetanje požara i objasnila zašto je to učinila, javlja Zadarski.hr.

'Revoltirana sam prema Srbima još od Domovinskog rata. Tada mi je zapaljen dom. Moja obitelj ostala je bez svega', rekla je.

U Brgudu, naime, živi većinom srpsko stanovništvo.

VELIKI POŽAR SE PRIBLIŽIO AUTOCESTI, A1 ZATVORENA ZA SAV PROMET: ‘Jako je kritično, ne mogu sada razgovarati’

JESU LI POŽARI PODMETNUTI? Vatrogasni zapovjednik objasnio kako je moguće da u nekoliko sati plane čak 20 požara

66-godišnjakinja bacila opušak na Korčuli i uzrokovala požar

Požar koji je u srijedu u jutarnjim satima buknuo na području Smokvice na Korčuli izazvan je opuškom cigarete koji je bacila 66-godišnjakinja, a koji je zbog vjetra zapalio travu i nisko raslinje na zemljištu u privatnom vlasništvu, izvijestila je PU dubrovačko-neretvanska.

Žena je zajedno s jednim muškarcem (76) pokušala ugasiti vatru, no kada su vidjeli da je požar izmakao kontroli, pozvali su vatrogasce. Prilikom gašenja 76-godišnjak je zadobio opekline te je zadržan na liječenju u dubrovačkoj bolnici.

Zbog sumnje da je počinila kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom policija je protiv 66-godišnjakinje podnijela kaznenu prijavu.

I požar u Šibeniku izazvao opušak

Požar koji je u subotu ujutro izbio među halama brodogradilišta Nautičkog Centra Prgin (NCP) u Šibeniku uzrokovao je odbačeni opušak cigarete 27-godišnjeg radnika, koji će biti kazneno prijavljen zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz nehaja, doznaje se u šibenskoj policiji.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičeni radnik u subotu oko 12.26 sati bacio opušak pored jednog montažnog objekta unutar brodogradilišta i otišao. Izbio je požar koji je zahvatio taj montažni objekt i dio susjedne zgrade, jedne od hale brodogradilišta. Vatra je ugašena petnaestak minuta iza 15 sati, a kolika je materijalna šteta tek treba utvrditi.

Osumnjičeni radnik, koji je u brodogradilištu u subotu boravio kao zaposlenik kooperantske tvrtke koja djeluje unutar NCP-a, predan je nakon kriminalističkog istraživanja pritvorskom nadzorniku, uz kaznenu prijavu.

Požar u subotu ujutro u šibenskoj Mandalini počeo je uz detonacije, vjerojatno radi pucanja metalnih boca za varenje pod tlakom nakon čega se nad brodogradilištem nadvio oblak gustog crnog dima.

Vatra je zahvatila jedan kontejner i dio hale, ali zahvaljujući munjevitoj reakciji vatrogasaca nije se uspjela proširiti pa je izbjegnuta veća katastrofa, izjavio je nakon požara direktor NCP-a Roko Vuletić i naglasio da je objekt pod videonadzorom, što bi moglo pomoći u utvrđivanju uzroka požara.

U šibenskoj policiji danas nisu mogli potvrditi niti demantirati da su pregledom videosnimki otkrili uzrok požara, odnosno vidjeli radnika kako baca čik pored hale gdje je planulo.