DRUGI DIO CROBAROMETRA

MJESEC KOJIM SE VLADAJUĆI NE BI TREBALI PONOSITI: Sve manje onih koji podržavaju predsjednicu, Plenković gori od svih svojih prethodnika

Drugi dio redovitog mjesečnog istraživanja Crobarometar pokazuje koliko podrške predsjednica ima u svom radu te kakav je u listopadu dojam među političarima – tko je “gubitnik”, a tko “dobitnik”.

Radom Predsjednice sve je više nezadovoljnika. U ovom trenutku 50 posto ispitanika ne odobrava njezin rad i tako već četvrti mjesec raste njihov broj. Njezin rad pak odobrava 40 posto ispitanika, a da se lampica pali u crveno vidi se po tome što je još u srpnju imala potporu 53 posto ispitanika za svoj rad, pokazuje drugi dio Crobarometra koji donosi Dnevnik Nove TV.

Bivši predsjednik Ivo Josipović u istom je razdoblju svog mandata imao potporu 72 posto ispitanika, a njegov rad nije podržavalo njih 21 posto, dok 7 posto ispitanika nije znalo.

AFERA AGROKOR NIJE NAŠTETILA HDZ-u, SDP ZAUSTAVIO PAD: Stranka zbog koje je Vlada opstala ima tek 1 posto podrške!

Listopad nikako nije dobar mjesec za vlast

Predsjednica i premijer listopadom ne mogu biti zadovoljni. Ipak o predsjednici 50 posto ispitanika ima pozitivan dojam, no ta se potpora topi. Negativan dojam o njoj ima 42 posto ispitanika. S 50 posto pozitivnog dojma prva je, ali je to njezin najlošiji rezultat u godinu dana.

O premijeru Andreju Plenkoviću negativan dojam ima 55 posto ispitanika, a njih 38 posto ima pozitivan dojam. I njemu je malo pala potpora među biračima kada je dojam u pitanju.

Božo Petrov pak može biti zadovoljan listopadom. Iako o njemu i dalje 51 posto ispitanika ima negativan dojam, raste broj onih koji o njemu imaju pozitivan dojam i u ovom ih je mjesecu 38 posto. Porast je to od 7 postotnih poena.

Većina i dalje o Davoru Bernardiću ima negativan dojam ili njih 52 posto, ali i on je popravio pozitivan dojam kod dijela birača i sada tu može računati na 30 posto ili 5 postotnih poena više nego mjesec prije.

Dojam o bivšim premijerima

55 posto ispitanika u mjesecu listopadu o premijeru Andreju Plenkoviću ima negativan dojam, a njih 38 posto pozitivan.

Istodobno u siječnju 2005. o bivšem premijeru Ivi Sanaderu pozitivan dojam imalo je 53 posto ispitanika, a negativan njih 43 posto. U listopadu 2008. malo se promijenilo raspoloženje o Sanaderu. Tada je negativan dojam o njemu imalo 51 posto ispitanika, a pozitivan njih 43 posto.

Jadranki Kosor u srpnju 2010. godine 53 posto birača imalo je negativan dojam, a njih 42 posto o bivšoj premijerki imalo je pozitivan dojam. U prosincu 2010. o Zoranu Milanoviću 49 posto ispitanika imalo je negativan dojam, a njih 46 posto pozitivan dojam.

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 975 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr