Misteriozno mjesto za koje malo tko zna da postoji, a prošlost je upitna

I dok se u Puli vode polemike hoće li se, kada i gdje konačno izgraditi jedan pošteni gradski bazen za tri plivačka i jedan vaterpolo klub, neosporna je činjenica da u Puli bazen već postoji za kojeg malo tko zna.

Nije to bazen olimpijskih razmjera, niti je otvoren za javnost, ali je – bazen. Dimenzija 20 sa 10 metara i dubine dva metra, nalazi se u jednoj od zgrada Uljanika. Ima i zaseban ulaz iz pravca bulevara, odnosno arsenalske ulice, i to u svlačionice, koje također ima, javlja Glas Istre.

Sve je to danas u lošem stanju, kao posljedica nekorištenja, ali daleko od toga da se ne bi mogao ponovno obnoviti i staviti u funkciju.

U Uljaniku za sada takvih programa obnove i stavljanja bazena u funkciju nemaju, niti im je takvo što u prioritetima, ali je njihov bazen svakako interesantan. Prostorija u kojoj se nalazi izgrađena je u doba Austro – ugarske, od solidnog čvrstog kamena koji će opstati zasigurno i idućih sto godina. Slaba karika je krov koji prokišnjava. Ostaje ipak pitanje u kojem je vremenu bazen u Uljaniku točno izgrađen i za koju namjenu.

Niti ljudi iz Uljanika ne znaju da ovako nešto postoji

“Istina je, čak i uljanikovci ne znaju da unutar brodogradilišta imamo bazen. Oni koji bi znali nešto više ili su umrli ili su u mirovini, a ovi mlađi možda i prolaze ovdje svako jutro do posla i svako poslijepodne natrag, a ne znaju što se nalazi u ovoj zgradi, jer se ona više i ne koristi. Zadnja namjena ovog bazena bila je za usluge fizikalne terapije koju je tada nudio Uljanik, a to je bilo unatrag 50, 60 godina. Otkad su tu uslugu ukinuli, ovaj se bazen više nije koristio”, doznaje se od Denisa Jambrošića, iz Odsjeka za informiranje Uljanika.

Nitko nije siguran

U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre ravnatelj Gracijano Kešac kaže da o bazenu u Uljaniku nemaju nikakve građe, jer je to toliko rijetka stvar da bi, da imaju kakvu staru fotografiju, on to sigurno znao. Arhitekt i dugogodišnji djelatnik gradskog Odsjeka za graditeljsko nasljeđe Attilij Krizmanić kratko je odgovorio da zna da datira iz doba Austro-ugarske i da je čitao nešto o njemu, ali se tog trenutka nije mogao sjetiti što je čitao te nije želio pogađati ili govoriti napamet o temi koju nije detaljno obrađivao. Međutim, rekao je da mu je malo vjerojatna priča da se taj bazen koristio za obuku neplivača.

“Pula je tada imala bazen za obuku mornara, ali na drugoj lokaciji. Bio je ispred otoka, danas poluotoka sv. Petra (na kojem se nalazi cementara) i tamo je bila “schwimmschule” za obuku mornara. Da bi baš stavili bazen usred Arsenala, da bi tu mornari učili plivati, nisam baš siguran”, ustvrdio je Krizmanić.

Znam da je u Uljaniku bio bazen, ali gdje i čemu je služio ne znam

Od djelatnika Uljanika, danas umirovljenog Josipa Iskre, koji je uređivao bilten Uljanika te radio i na prvoj od dvije monografije Uljanika nije se doznalo ništa konkretnije.

“Znam da je u Uljaniku bio bazen, ali gdje i čemu je služio ne znam. Nikada se tom temom nismo bavili niti za bilten, tako da doista ne bih mogao reći ništa konkretnije. Znam da je i onda bio napušten i zapušten, baš kao što je vjerojatno i danas. Na žalost, ima kod nas puno interesantnih, ali zaboravljenih stvari”, kazao je Iskra.

Danijel Tatić, pulski povjesničar, u posjedu je nacrta Arsenala iz tog vremena, a iako se još nije počeo baviti detaljnije tim dijelom pulske povijesti, nakon upita odlučio je detaljnije proučiti taj dio nacrta. Kako je rekao, duž zida današnjeg bulevara u to su se vrijeme nalazila skladišta velikih, teških topova.

“Morate znati da je Pula tada imala civilno i vojno kupalište, te kupalište Valkane. Edukacija mornara neplivača zasigurno bi se odvijala unutar vojnog kupališta u vojnoj školi plivanja, ili na Valkanama, ali ne vidim razloga da se u Uljaniku, usred skladišta topova, gradi bazen da bi tu mornari učili plivati! Prema nacrtima, tu je možda bio lociran laboratorij za ispuštanje ulja, a bio je i drugi, ali više prema Stoji, kemijski laboratorij, ali nikakav bazen u ovim nacrtima nije ucrtan”, ističe Tatić.

http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/u-uljaniku-postoji-bazen-nepoznate-proslosti-481382

Povratak na Net.hr