Play ponuda

Mislite da ovakvo vrijeme nije normalno? Razmislite još jednom!

shimmer fallback

Zimski ugođaj, koji sljedećih dana donosi ciklona Roman, ne bi trebao biti u ovo doba godine (preveliko) iznenađenje.

25.3.2013.
13:41
Play ponuda

Prisjetimo se nekih zimskih epizoda s kraja ožujka iz ne tako davne prošlosti. I dok je u posljednje tri godine kraj ožujka protekao bez zimskih nevolja, tako nije bilo 2009., 2008. i 2007. godine.

Ciklona Boris

Godine 2009. zimu je na početku kalendarskog proljeća donijela ciklona Boris. Snijeg je zabijelio Liku i Gorski kotar, a tankog snježnog pokrivača bilo je mjestimično i u nizinama unutrašnjosti. Bura je snijeg spustila i do obale, pa su u proljetnom padanju snijega mogli uživati stanovnici Rijeke, ali i brojnih drugih naselja u podvelebitskom primorju. Bura je snijeg nosila i do Makarske, a susnježice je bilo i u gradu Dubrovniku.

Autocesta između čvorova Maslenica i Sveti Rok bila je tri dana zatvorena zbog bure. Na starom masleničkom mostu su članovi Crometeo tima izmjerili udar bure od 194 km/h. Orkanski udari vjetra zabilježeni su i diljem obale. Vjetar je probleme stvarao i u gradu Rijeci, gdje je oštećeno 30-ak automobila, a vjetar je rušio stabla, reklamne panoe, oštetio krovišta.

Ciklona Cicero

Ciklona Cicero donijela je zimu na početku kalendarskog proljeća 2008. godine. U srijedu 26. ožujka 2008. ujutro Platak je mjerio 107 cm, Zavižan 96 cm, Sljeme 72 cm, Begovo Razdolje 62 cm, Parg-Čabar 52 cm, Delnice 40 cm, Plitvička jezera 36 cm, Bjelolasica i Crni Lug-Risnjak 34 cm, Ogulin 15 cm, Slunj 9 cm, Otočac 7 cm, Gospić 3 cm snijega. Snijeg je padao i u središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti.

Šire područje od Dubrovnika do Cavtata zahvatilo je 24. ožujka 2008. jako grmljavinsko nevrijeme, u kojem je mjestimice bilo i tuče veličine lješnjaka koja je sasvim prekrila tlo. Iznad 400 m nadmorske visine padao je gust i mokar snijeg. Uz obilne oborine i snažan vjetar, podno olujnih oblaka počele su se stvarati mnogobrojne pijavice.

Ciklona Horacij

Posljednju dekadu ožujka 2007. godine obilježila je ciklona Horacij, koja je donijela zimski ugođaj u gorju, kao i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. Ciklona je u posljednjih desetak dana ožujka donijela najobilniji snijeg te zime na Zavižanu, ukupno je palo 93 cm. Obilan snijeg zatrpao je Gorski kotar. Na sjeverozapadu zemlje težak i mokar snijeg lomio je drveće i dalekovode. Obilna kiša je danima padala u Dalmaciji.

U Pargu kod Čabra je palo pola metra snijega. U nizinama unutrašnjosti prednjače Čakovec s 15 cm i Varaždin s 14 cm. Snijega je bilo i drugdje u unutrašnjosti, pa su se zabijelili Bjelovar, Karlovac, Koprivnica, Sisak, Gospić, Kutina.

Bezazleni snijeg koji je zabijelio Krapinsko-zagorsku i Varaždinsku županiju pretvorio se u nepogodu koja je bez struje ostavila gotovo 30.000 stanovnika. Zbog veoma mokrog i teškog snijega, popucali su dalekovodi na cijelom varaždinskom području. Na početku kalendarskog proljeća mraz je nanio štetu na vegetaciji i voćkama koje su već procvjetale zbog toplog vremena u prvih dvadesetak dana ožujka.

Play ponuda
Play ponuda