OPASNO PUTOVANJE

‘MISLIO SAM DA JE GOTOVO, DA ĆU UMRIJETI’: Hrvat prošao pakao, ali je uspio propješačiti Pacific Crest Trail

Nikola Horvat prvi je Hrvat koji je propješačio rutu od Meksika do Kanade pod nazivom Pacific Crest Trail dugačku skoro 4,300 kilometra, piše 24 sata.

“Vjetar je puhao 70 kilometara na sat i padala je kiša. Potpuno mokra penjao sam se na planinu. Tada sam pomislio da je sa mnom gotovo”, rekao je 37-godišnji Zagrepčanin tijekom gostovanja u studiju 24 sata.

Na njegov rođendan, 17. rujna, u Oregonu ga je uhvatila kiša, a on je bio svjestan da će se, ako stane, smrznuti i umrijeti. Nikola se popeo na planinu visoku dvije tisuće metara, a kaže kako mu je to bilo najgore iskustvo na pješačenju koje je trajalo pet mjeseci.

Nikola, koji je po struci teolog, radio je u školi i na radiju, te je dao otkaz na oba posla. “Tražio sam smisao života i na svom sam ga putovanju pronašao.

Njateže mu je padala glad

Napokon sam upoznao sebe. Zato bih sve to ponovio iako sam u mnogim trenucima jedva čekao da svemu dođe kraj”, rekao je Horvat i doda kako se s pješačenja vratio s puno više samopoštovanja i da je otkrio da može raditi puno više od prosječnog čovjeka.

Kaže kako mu je najteže padala glad, s obzirom da je ponekad smio pojesti samo četiri bombona za jedan obrok. Dnevno je u prosjeku prelazio po 30 kilomeatara, a pritom se susreo sa zmijama, kojotima, medvjedima i liscama.

U pustinji nije obraćao pažnju na tisuće miševa i škorpiona koji su prolazili kraj njega, dok mu je najgore bilo stajati oči u oči s pumom koja je bila metar udaljena od njega.

“Bez vjere da ću uspjeti nikad se ne bih vratio”, izjavio je Nikola.

Povratak na Net.hr