BIVŠI ŠEF DIPLOMACIJE

MIRO KOVAČ O IZBORIMA U NJEMAČKOJ: ‘Ne očekujem veće promjene u vanjskoj politici’

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač u ponedjeljak je izjavio kako, nakon nedjeljnih izbora u Njemačkoj, ne očekuje promjenu vanjske politike te zemlje te kako je Hrvatskoj u interesu formiranje stabilne Njemačke i jačanje političke suradnje s njom.

“Njemačka je središnja država u Europi, zemlja koja presudno pridonosi održavanju političkog poretka u Europi i zato je nama u Hrvatskoj u interesu da se tamo formira stabilna vlada koja će s Hrvatskom ekonomski surađivati”, rekao je Kovač novinarima Trilju gdje je nazočio svečanoj sjednici Gradskog vijeća kojom je obilježen Dan tog grada, blagdan Sv. Mihovila.

IZBORI U NJEMAČKOJ – MERKEL POBIJEDILA, ALI PODBACILA: Ultradesni AfD postao treća stranka, prosvjedi u velikim gradovima

Njemačka je Hrvatskoj prvi ekonomski partner

Po Kovačevim riječima, Njemačka je Hrvatskoj prvi ekonomski partner te Hrvatska treba s njom nastaviti graditi dobre ekonomske veze ali i “jačati političku suradnju, kako bismo mogli svoje poglede ugraditi u globalne planove koji će se vrlo brzo artikulirati”.

“Hrvatskoj je u interesu da pojačamo odnos s Njemačkom kako bismo i mi mogli utjecati na promjene koje će se dogoditi unutar Europske unije,“ kazao je Kovač.

Na upit očekuje li promjenu vanjske politike Njemačke obzirom da je u parlament ušla stranka krajnje desnice AfD (Alternativa za Njemačku), Kovač je odgovori kako ne očekuje da će se dogoditi neke velike promjene u Njemačkoj vanjskoj politici jer će AfD biti u parlamentu, a ne u Vladi.

UREDNIK DW-a O IZBORIMA U NJEMAČKOJ: ‘Ovo je gorka pobjeda za Merkel, život će joj se zakomplicirati’

“Trebalo je biti jasniji u poltiici prema izbjeglicama”

“Očekujem u skoroj budućnosti dogovor između Njemačke i Francuske o tome kako bi se Europska unija trebala promijeniti, a nama je važno da se i mi na pametan način uključimo u taj dijalog kako bismo i mi mogli svoje preferencije i stavove ugraditi u buduću arhitekturu EU”, rekao je Kovač.

Rekao je i kako predsjednica CDU-a i dosadašnja kancelarka Angela Merkel na nedjeljnim izborim uspjela ostvariti svoj cilj te da ne ide u koaliciju s lijevim SPD-om.

“Za nju je zabrinjavajuće da je desnica u AfD-u snažno ojačala i to zbog propusta CDU-a, CSU-a i SPD-a u politici prema izbjeglicima. Tu je trebalo biti puno jasniji, trebalo je s narodom bolje komunicirati i uvažavati strahove i potrebe ljudi, ali to se nije dogodilo i zato je desnica, tj. AfD toliko i ojačao”, ocijenio je Kovač tumačeći rezultate nedjeljnih izbora u Njemačkoj.

HRVAT IZ NJEMAČKOG SPD-a O IZBORNOM KRAHU: ‘Presudili su nam i izbori u Francuskoj’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr