Play ponuda

Mladić iz Hrvatske o kojem su se raspisali njemački mediji

shimmer fallback

Mirku Trutinu tek je dvadeset godina, a već naveliko plijeni pozornost njemačkih medija koji bruje o njegovim političkim inicijativama.

15.10.2012.
10:47
Play ponuda

Nova velika politička nada njemačke demokršćanske stranke CDU stiže iz Imotskog, a riječ je o dvadesetogodišnjem Hrvatu Mirku Trutinu, studentu psihologije, rođenom u Frankfurtu, koji je već nekoliko godina uspješno angažiran u politici velegrada na Majni, gdje u ogranku Nordend obnaša dužnost dopredsjednika.

Mirko je ovih dana postao glavna atrakcija pokrenuvši inicijativu za smanjenje plaća gradskim političkim djelatnicima u Frankfurtu, čemu je veliku popularnost dao i njemački visokotiražni dnevnik Bild, prezentirajući bombastično njegovu fotografiju dok drži 100 eura u ruci uz jasnu poruku: "Samo takvom štednjom možemo pridonijeti boljitku i političari vlastitim primjerom i odgovornošću prednjače u solidarnosti."

I u Hrvatskoj bi političari trebali štedjeti

"Veseli me da je ta moja inicijativa jako lijepo primljena u javnosti. Kada već političari govore ljudima da trebaju štedjeti, mislim da je najučinkovitije da to pokažemo vlastitim primjerom. Mislim da bi kolege i u Hrvatskoj mogle to isto učiniti", kaže Mirko za Slobodnu Dalmaciju.

Iako je podrijetlom stranac, Mirko kaže da ga nikada nitko nije u vezi s tim ništa posebno pitao, a kamoli pokušao na bilo koji način diskreditirati.

"To je zaista ona prava i poštena europska orijentacija multikulturalnosti i ljudskih prava, koja se promiče već godinama u Njemačkoj, ali i u svim članicama EU-a", ističe Mirko.

Merkel kao uzor

Od političkih uzora, mladi političar demokršćanske orijentacije rado će istaknuti kancelarku Angelu Merkel i Petru Roth, dugogodišnju uspješnu gradonačelnicu Frankfurta. Za Merkel će reći da je iznimno koncentrirana i hladnokrvna u donošenju presudnih odluka za Europsku uniju i izniman talent za vođenje njemačke vlade, posebno u ova teška europska vremena, kada je euro na velikom ispitu. Mirko je i veliki optimist što se tiče ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Mirko ocjenjuje da je Hrvatska odradila ono najvažnije – završila pregovore s EU-om, te da će ulazak u Uniju za našu zemlju biti koristan.

"Za Hrvatsku je najvažnije da su njezine sve veće stranke proeuropski orijentirane", kaže mladi njemački političar i za sada miljenik medija, koji se svojim govorima i političkim stavovima već okušao i u Bundestagu kao predstavnik mladih CDU-a.

Play ponuda
Play ponuda