VLADA NIJE NI ODGOVORILA

MIRJANA RAKIĆ: ‘Od ostavke ne odustajem. Sve je bilo krajnje uvredljivo i preko toga ne želim prijeći’

Vijeće za elektroničke medije nesmetano i normalno radi svoj posao, iako već skoro godinu dana u šesteročlanom sastavu, s jednom članicom manje, jer je bivša članica Vijeća Alemka Lisinski otišla raditi u Hrvatsku narodnu banku, piše Novi list.

Poznato je da je tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović na početku svog mandata pokušao izazvati smjenu cjelokupnog Vijeća, podsjeća Novi list.

MIRJANA RAKIĆ PODNIJELA OSTAVKU: ‘Dosta mi je svega, nemam više snage! Ovo je terorizam…’

Bujanec sa šajkačom

Nešto prije su neki njegovi prijatelji s Velimirom Bujancem na čelu poveli pogromaški desničarski marš na zgradu VEM-a, Mirjana Rakić ih je primila, a Bujanec joj je poklonio četničku šajkaču s kokardom.

Početkom ožujka Oreškovićeva je vlada na Hasanbegovićev prijedlog, negativno ocijenila godišnji izvještaj VEM-a i predložila odluku o razrješenju predsjednice Mirjane Rakić i svih šest članova toga tijela.

No, tu skandaloznu odluku, Oreškovićeva vlada ipak nikad nije predložila Saboru kako bi on razriješio Vijeće, jer Sabor i bira svakog člana, nakon javnog poziva.

PROSVJEDOVALO VIŠE OD 5.000 LJUDI: Bujanec Mirjani Rakić poklonio šajkaču

Ni odgovorili nisu

No, 18. ožujka Mirjana Rakić je javno objavila ostavku i ministru kulture i Vladi poslala zahtjev da je se razriješi s čela Vijeća. U svibnju je poslala i požurnicu. Odgovor od Vlade nikad nije stigao. Nisu odgovorili niti administrativno, niti to da su primili zahtjev.

U Vladi su očito (tek naknadno) shvatili da bi smjena svih članova Vijeća za elektroničke medije bila totalitaristički europski presedan, niti u zakonu niti u Statutu Agencije, nije predviđeno cjelokupno razrješenje VEM te mogućnost da elektronički mediji ostanu bez regulatornog nadzora.

RAKIĆ O PROSVJEDU: Ovo je moja domovina, ovo je moj grad i ja nikuda ne mislim otići

Kritike ize Europe

Početkom travnja, Europska skupina regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA) žestoko je reagirala na Vladinu odluku i namjeru i pozvala Europsku komisiju da osigura neovisno i učinkovito funkcioniranje svih medijskih regulatora u EU. Mirjana Rakić je potpredsjednica ERGA-e.

“Kako bi mogli nadzirati vrijednosti koje su ključne za javnost, regulatorima se mora omogućiti da dužnosti koje su im zadane od strane zakonodavca provode na učinkovit i neovisan način”, napisali su iz ERGA-e.

MIRJANA RAKIĆ: ‘Čini mi se da je odluka o mojoj smjeni već donesena. Nad Vijećem je izvršen politički pritisak’

“Poslat ću ponovno svoj zahtjev za ostavkom čim se oformi nova vlada. Vlada to mora proslijediti do Sabora jer Sabor razrješuje. Zakonski se inače ne mogu smijeniti svi članovi VEM-a odjedanput. Predsjednika/predsjednicu se može razriješiti tek onda kad se izabere novi predsjednik/predsjednica jer jedini/a predstavljaju Agenciju i potpisuje financijske dokumente. Ne odustajem od ostavke jer mislim da je sve što se događalo u vezi smjene Vijeća za elektroničke medije bilo krajnje uvredljivo. To je za mene pitanje osobnog integriteta i preko tih stvari ne želim prijeći”, rekla je Mirjana Rakić za Novi list.

Povratak na Net.hr