ZANIMLJIVI PODACI

MINISTRU DOBRO IDE: Otkriveno zbog čega ovih dana šef hrvatskih financija ipak nije nezadovoljan

Proračunski prihodi u prva tri mjeseca ove godine porasli su za 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2016. godine i prema privremenim podacima Ministarstva financija u proračunu konsolidirane središnje države skupilo se 30,624 milijarde kuna, što je 960 milijuna kuna više nego lani u istom kvartalu.

Rashodi su također rasli  za čak 1,42 milijarde kuna, što je čak 4,5 posto, pa se u prvom tromjesečju potrošilo 32,9 milijardi kuna, doznaje Novi list.

Isplaćeni poticaji poljoprivrednicima

Glavni razlog porasta rashoda je isplata 1,46 milijardi kuna poticaja poljoprivredi koji su lani isplaćeni tek u travnju. Tako je  u prvom kvartalu u  proračunu potrošeno 2,3 milijarde kuna više nego što je prikupljeno na osnovi javnih davanja. Prošli je kvartal zanimljiv jer je s njegovim prvim danom počela i primjena novih poreznih pravila, što je značilo smanjenje poreza na dohodak, promjene u stopama PDV-a, ali i nova pravila kad je u pitanju drugi, odnosno dodatni dohodak, te snižavanje opterećenja u porezu na dobit.

Novi list je objavio kako su porezi u prva tri mjeseca, prema preliminarnim podacima Ministarstva financija, ukupno donijeli u proračun 15,780 milijardi kuna, što je 112 milijuna kuna više nego lani, pa je to rast manji od jedan posto. No, najizdašniji porez, PDV, rastao je u prva tri mjeseca za 3,1 posto, a prema nekim podacima trenutačno su u proračunu prihodi od tog poreza veći za 2,8 posto nego lani.

Za čak 3,6 posto narasli su prihodi od doprinosa koje zaposleni plaćaju za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, što može biti posljedica novog zapošljavanja, ali i većeg obuhvata, jer se nastojalo da naplata doprinosa zahvati svu zaradu građana, a ne samo onu od klasičnih plaća.

Zbog toga i ministar Marić tvrdi da nije nezadovoljan.

Niži prihodi od trošarina

Prihodi od trošarina niži su za oko sto milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu, što je oko 0,3 posto, no značajan pad od čak 20 posto dogodio se na trošarinama na duhan i duhanske proizvode. U prvom tromjesečju  od tih se trošarina prikupilo 796 milijuna kuna, što je čak 207 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani,  pretpostavka je da su duhanski proizvođači naprosto u prošloj godini kupili više trošarinskih markica, jer su od ove godine na kutijama cigareta morali imati fotografije koje upozoravaju na teške posljedice pušenja.

Što se tiče PDV-a, ministar ističe da je stopa u ugostiteljstvu povećana, ali su rezultati sezonski. S druge strane, primjerice, smanjena stopa PDV-a za električnu energiju nema takav sezonski utjecaj. Kad su doprinosi u pitanju, ministar napominje da je rast tih prihoda možda dijelom posljedica većeg obuhvata primanja građana, no da je sigurno utjecaja imalo i veće zapošljavanje.

Plaćeno manje kamata nego lani

Država je u prva tri mjeseca ove godine, prema podacima koje je objavio Novi list, platila 3,18 milijardi kuna kamata, što je 192 milijuna, odnosno 5,5 posto manje nego lani kad je taj trošak bio 3,375 milijardi kuna.  Iznos koji je, i uz to smanjenje, odvojen za kamate još uvijek je primjerice veći od onoga što se prikupilo od svih trošarina u prva tri mjeseca ove godine.

Povratak na Net.hr