ČEKA KONAČNU ODLUKU

MINISTRICA ZNANOSTI O SLUČAJU BARIŠIĆ: ‘Kao društvo moramo imati nultu stopu tolerancije na bilo kakvo varanje’

Na pitanje o odluci stručnog povjerenstva Sveučilišta u Augsburgu koje je utvrdilo da doktorski rad bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića nije autoplagijat, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako je izuzetno važno da naučimo prihvaćati konačne odluke povjerenstava koje se bave etičkim pitanjima.

“Mislim da je izuzetno važno da mi naučimo prihvaćati konačne odluke Povjerenstava koja se bave etičkim pitanjima bez obzira dolaze li one iz Hrvatske ili iz Njemačke. Još je važnije da izgradimo sustav koji će na transparentan i neovisan način riješavati etička pitanja i dvojbe”, kazala je ministrica.

PREOKRET! Barišić izjavio da je oslobođen optužbi, ali je Sveučilište potvrdilo: ‘To nije istina, odluka još nije donesena’

“Kao društvo moramo imati nultu stopu tolerancije na bilo kakvo varanje, bez obzira radi li se o obrazovnom, znanstvenom ili gospodarskom sustavu”, dodala je Divjak.

“U naš obrazovni sustav trebamo uvesti elemente koji će učenicima, studentima i znanstvenicima omogućiti da prepoznaju dvojbene etičke teme i na kraju uvedemo određene standarde. Kao društvo moramo imati nultu stopu tolerancije na bilo kakvo varanje bez obzira o kojem se sustavu radilo – obrazovnom, znanstvenom ili obrazovnom”, rekla je.

Na pitanje kako komentira izjavu bivšeg ministra Barišića za HTV kako očekuje da će ista skupina koja je do sada radila na obrazovnoj reformi to raditi i dalje, odgovorila je da bivši ministar ima svoja očekivanja, a ona svoje planove.

“A ja sam sad u poziciji”, poručila je.

Povratak na Net.hr