MINISTRICA VJERUJE DA PROJEKT RIJEKA EPK IDE USPJEŠNO DALJE: / 'Nadam se da će biti prilike za realizaciju većine programa'

Za Irenu Kregar Šegota, koja je imenovana na to mjesto, ministrica je rekla kako je dugogodišnja zaposlenica Grada Rijeke i u projektu EPK je od samog početka,

10.6.2020.
12:19
Goran Stanzl/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izrazila je uvjerenje da će se, nakon što je dosadašnja direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić razriješena s te funkcije na vlastiti zahtjev, projekt EPK nastaviti uspješno voditi u novim okolnostima.

"Koliko sam shvatila Emina Višnić je u jednom trenutku preuzela posao vođenja tvrtke i koordinaciju programa, što je očito bio preveliki posao, pa i u ovim okolnostima", komentirala je u srijedu ministrica u Hrvatskoj gospodarskoj komori, gdje je predstavila Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2020.

Za Irenu Kregar Šegota, koja je imenovana na to mjesto, ministrica je rekla kako je dugogodišnja zaposlenica Grada Rijeke i u projektu EPK je od samog početka, pa vjeruje da će se projekt uspješno nastaviti voditi i u ovim novim okolnostima.

Obuljen smatra da u sljedećem razdoblju fokus treba staviti na hrvatske umjetnike te na drugi način programirati program, kao i kod nacionalnih festivala i drugih kulturnih manifestacija, da se u prvom redu može angažirati što više hrvatskih umjetnika i iskoristiti sredstva koja su na raspolaganju.

"Ovo su izvanredne okolnosti, kulturna suradnja i kulturni život stali su u cijeloj Europi, a Hrvatska je zapravo prva država koja je uspjela polako otvoriti svoja kazališta i koncertne dvorane", dodala je.

Projekti će doživjeti promjene

Izrazila je uvjerenje da će posebno u ljetnom razdoblju biti prilike da se veliki dio programa realizira, ali sigurno je da će EPK i svi drugi kulturni projekti doživjeti velike promjene.

"Dobili smo novi program Grada Rijeke i on se oslanja u prvom redu na njihove institucije i kulturne djelatnike te suradnju s umjetnicima u Hrvatskoj", napomenula je.

Po njezinim riječima, EPK je potpuno specifičan po opsegu i trošku te ima zadatosti koja ne postavlja država koja u njemu participira, nego Europska komisija i Europski parlament.

"U ovom trenutku sve ono što su glavna obilježja programa, mobilnost, koprodukcije, suradnje sa stranim umjetnicima, neće se moći realizirati zbog ograničenja putovanja, no treba napraviti program i ovih šest mjeseci što su ostali iskoristiti da se što više angažiraju hrvatski umjetnici", istaknula je.

"Ne smijemo zaboraviti, da je s jedne strane to pitanje umjetnosti, kreativnosti i sadržaja, no s druge umjetnici od svog rada žive i sada su nekoliko mjeseci bili bez ikakvog angažmana. To vidim kao priliku da se njima omogući kroz ono u čemu su najbolji, svoj rad doprinesu EPK", dodala je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali