BILE SU POZITIVNE / Ministrica reagirala na strašne prizore mrtvih svinja: 'Vlada će nadoknaditi štete i pomoći u oporavku novog uzgoja'

Image
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Vlasnik svinja Marko Majer rekao je novinarima da je devet svinja bilo pozitivno na afričku svinjsku kugu pa su sve - njih 36, morale biti usmrćene

17.9.2023.
20:08
Damir Špehar/PIXSELL
Play logo

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković reagirala je na objavljene prizore eutaniziranih svinja u Andijaševcima poručivši da se na pojavu virusa afričke svinjske kuge u otvorenom uzgoju mora reagirati eutanazijom svih svinja ali i da će Vlada nadoknaditi štete i pomoći u oporavku novog uzgoja.

Ministrica Vučković kaže da je teško pronaći veterinara koji misli da, kad se pojavi virus afričke svinjske kuge, može ostati zdravo bilo koje gospodarstvo u otvorenom uzgoju ili koje ne poštuje svi biosigurnosne mjere u cijelom selu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj objavi u nedjelju na Facebooku kaže da je Hrvatska posljednjih godina uložila ogromne ljudske i financijske napore u edukacije o biosigurnosti i veterinarske preglede, ali i da je svjesna da je ljudima naviknutima na desetljećima održavan način uzgoja "teško prihvatiti neke činjenice".

Image
NADREALNI PRIZORI U CERNI /

Eutanazirane svinje leže po ulicama: 'Ovo je žalosno i prestrašno. Pa gdje su tu higijenske mjere?!'

Image
NADREALNI PRIZORI U CERNI /

Eutanazirane svinje leže po ulicama: 'Ovo je žalosno i prestrašno. Pa gdje su tu higijenske mjere?!'

No, za razliku od njih, neki političari koji ih uvjeravaju da im ubijaju zdrave svinje bez razloga, da postoji cjepivo, ali im ga ne daju, da se želi uništiti Slavonija i slično, su upitne profesionalne i ljudske odgovornosti, ističe ministrica.

Ova je Vlada iz dva europska poljoprivredna fonda i državnog proračuna u nekoliko godina uložila preko 600 milijuna eura u poljoprivredu i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije, a rezultat da je u Vukovarsko-srijemskoj županiji najveći prosječan broj hektara po poljoprivredniku i dvostruko veći broj poljoprivrednika s fakultetom u odnosu na 2016. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč depopulacijskim trendovima, u tom kraju nismo izgubili ni metar obrađivanih hektara i uz znatno poboljšanje starosne i obrazovne strukture, održali smo i broj gospodarstava, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorna politika koja ne traži popularnost prodajući maglu

Dodaje da je u kratkom vremenu stvoren sustav s izuzećima za ograničenu preradu u zoni ograničenja i uz preventivne mjere premještanje životinja. Također, omogućeno je popisivanja i kategorizacije na teret države, desetak veterinarskih timova iz cijele zemlje pomažu svojim kolegama iz Vukovarsko-srijemske županije i ogroman broj veterinarskih inspektora tri mjeseca se ne odvaja od tog posla. Sustav treba u cijelosti koristiti i odmah, a ne pokušavati odgoditi neminovno, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To podrazumijeva i preventivne eutanazije na određenim kategorijama gospodarstava, 100 postotne eutanazije gospodarstava koje drže svinje neregistrirano i korištenje i drugih omogućenih metoda od strane države koje su i humanije. To govori odgovorna politika koja ne traži popularnost gradeći neistine, prodajući maglu i hraneći se tuđom mukom, ističe ministrica.

Štete ćemo nadoknaditi, uz jasnu poruku da smo, prema dostupnim informacijama, jedina država koja pokušava nadoknaditi štete baš svima u svim kategorijama te smo među onima koje će raditi dodatne mjere - oporavak, financiranje novog uzgoja, ublažavanje gubitka prihoda itd., kaže ministrica Vučković i zaključuje da se sve to treba odobriti na više razina, ne samo u Hrvatskoj, i da zato treba neko vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimke nekoliko desetaka svinja eutaniziranih zbog afričke svinjske kuge koje leže satima na ulici u Andrijaševcima kod Vinkovaca proširile su se jučer u medijima. Vlasnik svinja Marko Majer rekao je novinarima da je devet svinja bilo pozitivno na afričku svinjsku kugu pa su sve - njih 36, morale biti usmrćene. S obzirom na to da kamion koji odvozi mrtve životinje nije mogao ući u dvorište svinje su, kazao je, izvezli van, a kamion je došao po njih nakon tri sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

POGLEDAJTE VIDEO: Kafilerija čiji je suvlasnik ministar Grlić Radman jedina u Hrvatskoj zbrinjava svinje zaražene afričkom svinjskom kugom

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo