KURIKULARNA REFORMA

MINISTRICA POPUSTILA KONZERVATIVCIMA: Djeca će ipak učiti da je masturbacija štetna, a homoseksualnost neprirodna?

Svjetonazorski sadržaji bit će ostavljeni na izbor roditeljima, a djeca će imati pravo na alternativne programe.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izašla je u susret zahtjevima konzervativnih udruga; i Zdravlje i Građanski odgoj bit će izborni predmeti koje će djeca slušati uz prethodnu roditeljsku suglasnost, piše Novi list.

DIVJAK TRAŽI VIŠE OD RAVNATELJA SREDNJIH ŠKOLA, A ONI PORUČUJU: ‘Opseg poslova nam je sve veći, a plaća sve manja’

Proizlazi to iz izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama što ih je ministrica Blaženka Divjak potkraj prošlog tjedna uputila u javnu raspravu. Članak 27. postojećeg zakona tako će dobiti dopunu sljedećeg sadržaja: “Ako dijelovi međupredmetnih i/ili interdisciplinarnih tema i/ili modula prema mišljenju agencije nadležne za odgoj i obrazovanje imaju uključenu istaknutu odgojnu dimenziju u smislu utjecaja na osobnu izgradnju i usvajanje stavova, vrijednosti i izbora ponašanja, isti se kurikulom utvrđuju izbornim sadržajem, pri čemu se može odrediti alternativni modul izbornom dijelu kurikula. Učenici i njihovi roditelji mogu odabrati onaj koji je u skladu s njihovim odgojnim pristupom i sustavom vrijednosti”.

MINISTRICA OBRAZOVANJA NAJAVILA NOVI ZAKON: Stižu promjene u strukovnom obrazovanju

Osim toga, uloga roditelja u odlučivanju o tome po kojem će im programu djeca učiti (ili neće) dodatno je pojačana odredbom koja kaže da je “promicanje odgojnih vrijednosti i vrednota temeljeno na pravu roditelja da samostalno odlučuju o odgoju djece”.

Aktualna ministrica obrazovanja time je izašla u susret zahtjevima konzervativnih udruga koje su tijekom javne rasprave o kurikularnoj reformi tražile da međupredmetne teme Zdravlje i Građanski odgoj budu izborne, i da im prethodi obvezna roditeljska suglasnost, piše Novi list.

ZAPOSLENIMA U PROSVJETI VEĆE PLAĆE OVE I IDUĆE GODINE: Riječ je o prvoj povišici u posljednjih 7 godina

Građanski odgoj je po njima »zanemario nacionalne vrijednosti domoljublja i hrvatski nacionalni identitet, općeljudske vrijednosti etičnosti, moralnosti i vrijednosti braka i obitelji«, a »stremi nekom nedefiniranom interkulturalnom, kozmopolitskom i moralno relativističkom duhu«, dok se u temi »Zdravlje«, tvrde, provlači tehnicistički program temeljen na prezervativima, gdje se spolnost svodi na brigu o reproduktivnim organima, kontracepcijsku zaštitu i cjepiva, »kao da se ne radi o ljudima, već o kunićima i kao da je pisan u interesu farmaceutskog lobija«.

Eli Pjaca Plavšić iz Inicijative GOOD kaže da je “pitanje trebaju li te skupine izigravati Nacionalni okvirni kurikulum i zašto je ministrica na to pristala”.

Povratak na Net.hr