Ne ispunjavaju plan ministarstva, ali neće biti kažnjeni

12.11.2013.
19:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Mi samo želimo intervenirati na način da ujednačimo rješavanje svih predmeta na razini Republike Hrvatske", objašnjava osnivanje nove agencije ministrica Anka Mrak Taritaš.

Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih građevina s radom trebala početi početkom 2014. godine. U Agenciju će se slijevati predmeti onih područnih ureda koji neće moći pratiti dinamiku Ministarstva. Ona za početak glasi: 20 posto do kraja godine.

"Svi koji do 31.12 imaju riješeno manje od 20 posto zahtjeva njihov će posao preuzeti i riješiti Agencija. Oni koji se u međuvremenu ekipiraju i rade - nema potrebe da predmeti dođu u Agenciju", poručila je ministrica.

Kako će se ekipirati, odluka je na područnim uredima. Broj djelatnika trenutno je 787, a u planu je zaposliti još osoba. Iz državnog proračuna ne izlazi ni kuna za rad Agencije, tvrdi ministrica. Uredima je ionako namijenjeno 20 posto od ukupno prikupljenih sredstava u procesu legalizacije, a oni najneefikasniji samo će taj novac preusmjeriti Agenciji.

Najbolji Bjelovar i Dubrovnik, najgore Karlovačka i Vukovarsko-srijemska županija

"Agencija neće ni jedne jedine kune iz proračuna uzeti ako kroz 11. i 12. mjesec bude 'bum' i riješe se predmeti. Tada nema ni potrebe za osnivanjem Agencije", dodala je ministrica.

No, kazni i penala za one koji su do sad bili lijeni nema, sve je na savjesti lokalnih čelnika koji bi trebali pratiti provođenje zakona. Kojim se tempom radi Ministarstvo će provjeravati pomoću sustava ugrađenog u 53 područna ureda, a koji će biti dostupan početkom prosinca na internetu. U kojoj je fazi njihova građevina građani će moći provjeriti tek uspostavom e-dozvola 1. siječnja 2014. godine, a do tada će u realnom vremenu moći pratiti tempo legalizacije u svome gradu.

Inače, ministrica je otkrila da su blizu 20 posto ukupno riješenih predmeta gradovi Dubrovnik i Bjelovar s više od 19 posto, dok kod županija, najbolji rezultat ima Primorsko-goranska županija s 13,57 posto riješenih predmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

S druge strane, pojedine županije, poput Karlovačke ili Vukovarsko-srijemske, su na svega dva posto riješenih zahtjeva. Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Pandora Aroma Difuzer za raspršivanje eteričnih ulja
458kn539kn
Raspršuje vaša omiljena eterična ulja te mijenja boju.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali