MINISTRICA O KAZI KAMIKAZI / 'Prve godine njegova mandata HRT je napravio iskorake u vezi poslovanja'

Na pitanje može li HDZ sa sebe skinuti odgovornost što je na mjesto ravnatelja izabran Kazimir Bačić, kazala je da se ravnatelj bira u Saboru

4.7.2021.
18:36
HRT

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je u nedjelju da uhićenje glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića baca sjenu na sve dobro i kvalitetno što se radi na HTV-u te da joj je neugodno što se to dogodilo.

Obuljen Koržinek je to rekla u emisiji Nedjeljom u 2, nakon što se na početku emisije voditelj i urednik Aleksandar Stanković ispričao gledateljima HTV-a kazavši da mu je neugodno zbog uhićenja glavnog ravnatelja te da je to velika sramota za tu kuću.

Ministrica kulture i medija dodala je međutim kako je HTV i dalje jako gledan, da mu se vjeruje i da on pronalazi prostor za hrvatsku kreativnu industriju te bi, gledajući cjelinu, HTV-u dala vrlo dobru ocjenu.

Ustvrdila je i da ništa ne zna o dokumentaciji koju je navodno bivši ravnatelj HRT-a donio u Ministarstvo kako bi se ukinuo status kulturnog dobra na zgradi TEŽ-a (Tvornice električnih žarulja) te da nikakva odluka nije donesena.

Kazala je da je vidjela o tome napis u medijima nakon čega je zatražila cijelu kronologiju predmeta, no da nikakvih odluka o tome nije bilo.

Napravili iskorake u poslovanju

Je li Kazimir Bačić pokušao s nekim razgovarati ili nije, kazala je da ne zna. Gradski zavod je zadužen za predlaganje statusa kulturnih dobara, ali tu promjene nema, rekla je Obuljen Koržinek.

Na pitanje može li HDZ sa sebe skinuti odgovornost što je na mjesto ravnatelja izabran Kazimir Bačić, kazala je da se ravnatelj bira u Saboru, a Bačić je 30 godina radio na HTV-u, i moglo ga se promatrati kao profesionalca koji će raditi u korist HRT-a.

"Prve godine njegova mandata HRT je napravio iskorake u vezi poslovanja, ispunjavanja ugovorih obveza", kazala je.

Svoditi HRT na informativni program je pogrešno, to je tek manji dio proizvodnje, drži Obuljen Koržinek.

Komentirajući masovne tužbe protiv novinara, ministrica je kazala da je to fenomen koji se događa i u drugim medijskim kućama te da je formirana radna skupna u koju su uključeni predstavnici pravosuđa, sudbene vlasti, novinari, nakladnici kako bi riješili te probleme.

Sloboda medija je poboljšana

U mandatu naše Vlade sloboda medija po ljestvici Europskog udruženja novinara poboljšana je za 30 mjesta i da nije bilo tih nerazumnih i neutemeljenih tužbi HRT-a, rezultati bi bili još bolji, kazala je ministrica kulture i medija i dodala da je Vladi u interesu da napreduje na toj ljestvici.

Na pitanje novinara je li prijedlog da se izabere Kazimir Bačić, kojeg je u Saboru predložio bivši potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda, bio dogovor te stranke i HDZ-a, Obuljen Koržinek je pojasnila je da glavnog ravnatelja bira Sabor, da su došle kandidature te da je Bačić izgledao kao profesionalac.

Inzistirati na profesionalizmu, odgovornosti i praćenju ugovora

HDZ je za vrijeme pregovora s EU iznjedrio zakon koji je imao vrlo demokratsku proceduru donošenja odluke o glavnom ravnatelju, gdje su se trebali usuglasiti vladajući i oporba, rekla je ministrica i podsjetila da je od 1990. do danas u Hrvatskoj doneseno 10-15 modela izbora vodstva HRT-a i svaki je upao u problem.

"Zato je važno inzistirati na profesionalizmu, odgovornosti i praćenju ugovora", ustvrdila je.

Na pitanje o otkazu koji je dobilo četvoro novinara u Glasu Istre, nije htjela komentirati situaciju u tom listu, ali je izrazila solidarnost "sa svim novinarima koji izgube posao".

Svi su svjesni da postoji problem u Hrvatskoj s netransparentnim financiranjem, posebno lokalnih medija, kazala je i dodala da je u Zakonu o elektroničkim medijima, koji je prošao prvo čitanje, predloženo da moraju biti objavljeni svi podaci o financiranju od strane javnih vlasti.

Ona je izrazila uvjerenje da novinari unutar ceha i sami ceh moraju biti puno čvršći za određivanje prema takvim fenomenima, kako bi taj sustav profunkcionirao.

Najavila promjene zakona

Koliko su jaka tijela samoregulacije, toliko će biti jaki i slobodni mediji, kazala je ministrica.

Rješenje neprikladnog govora u javnim medijima, koji se provlači kroz „korisnički generirane sadržaje“ odnosno komentare čitatelje, vidi u tome da će se čitatelji morati prijaviti na portalu, čime odgovornost prelazi s nakladnika na autore tih sadržaja.  

Na pitanje novinara o rješenju položaja N1 kazala je da u biti redefiniran cijeli koncept koncentracije na medijskom tržištu.

N1 je kvalitetan medij i na kojem rade vrhunski profesionalci, no, oni vrše nevjerojatan pritisak da se zakon promijeni tako da se pogoduje njihovom vlasniku, koji je kada je ulazio na hrvatsko tržište znao kakva su pravila igre, kazala je.

"Ukinut ćemo vertikalnu integraciju, ali i mogućnost da se kanali koji imaju koncesiju vezuju u paketima uz naplatne kanale i da se cijene formiraju na tržištu. Uvest ćemo obvezu ponude, tzv. must offer, gdje će se kanali koji imaju koncesiju morati nuditi svim teleoperaterima pod istim uvjetima", kazala je.

U promjeni zakona o autorskim pravima rekla je da treba naći pravično rješenje između autora, izvođača i nakladnika, ali da nitko od njih neće dobiti sve što je tražio.

Osvrćući se na pitanju o izbacivanju Semezdina Mehmedinovića s popisa autora projekta "Nagrada mlade lirike", koji je vodila Udruga Institut za promicanje čitanja, Nina Obiljem Koržinek je kazala da ona nije imala veze s tim, ali da je nakladnik Mehmedinovićevu pripadnost odredio kao bosansku, a da je natječaj jasno propisao autore koji pišu na hrvatskom jeziku.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen