Nužna regulacija vodotoka

MINISTRI OBEĆALI POMOĆ ZADRANIMA: ‘Najbitnije da je ova kalvarija prošla bez ljudskih žrtava’

Štete u zadarskoj komunalnoj tvrtki Odvodnji nastale u bujici u nevremenu procijenjene su za sad na 10 milijuna kuna, od čega 9,5 samo na opremi, a kolika je točno znat će se kad se uređaj osposobi, rekao je direktor Odvodnje Grgo Peronja ministrima Olegu Butkoviću i Tomislavu Ćoriću, koji su u srijedu za posjeta poplavljenom području najavili pomoć Vlade u cjelovitom rješavanju šteta od nepogode.

Iz pročistača otpadnih voda ispumpano je 15.000 kubika vode, a to je malo više od polovice, rekao je Peronja. Ako sve bude išlo prema planu, do petka ili subote uređaj će biti osposobljen za priključak na električnu mrežu i tek tada će se znati kolika je šteta, kazao je ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću i ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću.

ZADARSKI GRADONAČELNIK ZA NET.HR: ‘Stanje je i dalje teško, šteta je milijunska, nećemo moći sami… Očekujemo pomoć države’

Peronja je rekao da je Zadru potrebna regulacija vodotoka potoka Ričine. To je prioritet, naglasio je, kako bi se pospješila odvodnja oborinskih voda.

“Projekt za to već je spreman, izdana je i lokacijska dozvola, ali potrebna nam je pomoć da ga realiziramo. U slučaju ovakvih poplava, vodotok bi „zarobio“ otpadne vode i one se ne bi razlijevale po gradu, objasnio je Peronja.

Ministar Tomislav Ćorić naglasio je kako je najbitnije da je ova kalvarija koja je zadesila Zadar prošla bez ljudskih žrtava, a što se tiče Hrvatskih voda, najvažnije je da sve kapacitete usmjerimo na to da se stanje što prije normalizira.

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

U sklopu radnog posjeta Zadru i Zadarskoj županiji, ministri Butković i Ćorić obišli su i cestu Poljica Brig – Nin, koju su uništile bujice u ponedjeljak u velikom nevremenu,  te grad Nin, koji je najviše stradao. Ukupne štete mjere se u desecima milijuna kuna.

“Sada moramo sve zbrojiti i napraviti troškovnike za sve ceste u Zadarskoj županiji. Mislim da je to jako bitno jer činjenica je da gradovi i općine koji su doživjeli ovu katastrofu ne mogu iz svojih proračuna to sanirati i dovesti u stanje kakvo je bilo prije,” rekao je ministar Butković.

“Dio troškovnika već postoji, ali u suradnji sa županijskim cestama i lokalnom samoupravom to ćemo što prije napraviti i krenuti prema Vladi kako bi, po uzoru na neke već dosadašnje slučajeve poplava koje su bile u Hrvatskoj, primjerice u Gunji, da se ide s cjelovitim pristupom rješavanja svih problema”, rekao je.

POČELO ZBRAJANJE ŠTETE U ZADRU: Više od 1000 objekata je pod vodom, prioritet sanacije su javni objekti

Imamo podatke da je bilo šteta i na nekoliko mjesta na pomorskom dobru, plažama, to sve skupa spada u domenu lokalne samouprave, pa nakon što župan proglasi elementarnu nepogodu, štete će se zbrojiti, troškovnici pripremiti i nakon toga ćemo ići u cjelovito rješavanje svih problema.

Poplave u Ninu, rečeno je za obilaska toga grada, prouzročene su probijanjem nasipa, a ministar Ćorić kazao je kako je nasip u ingerenciji Hrvatskih voda.

“Stručnjaci koji su bili ovdje na terenu rekli su da se probijanje nasipa nije moglo izbjeći. Ako bude postojala nečija odgovornost u tehničkom dijelu, to ćemo svakako istražiti i utvrditi tko je odgovoran,” rekao je ministar Ćorić.

Zadarski župan Božidar Longin dodao je kako „nas je pogodila elementarna nepogoda i da toga moramo biti svjesni“.

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

“Nasip nije popustio, nasip je voda preskočila. Nikada se ovdje takvo što nije dogodilo. Ovdje je solana bila od Staroga Rima, a sada je nema, napomenuo je župan Longin te najavio kako će početkom sljedećeg tjedna proglasiti elementarnu nepogodu.

U obilasku stare jezgre Nina i urušenog mosta, koji je zaštićeni spomenik kulture, bio je i pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković, koji je poručio da će obnova kulturnih dobara stradalih u poplavi biti realizirana novcem Europske unije.

“Konzervatori su već na terenu i u Zadru i u Ninu, obilaze stradale objekte i popisuju oštećenja. Uradit ćemo sve da uspijemo prijaviti u Fond solidarnosti EU, imamo rok od 12 tjedana da kao članica Europske unije prijavimo sva oštećenja. Treba odraditi cjelovitu prijavu i dokumentaciju, zajedno s troškovnicima, da bismo mogli odraditi posao i vratiti kulturna dobra u stanje u kojima su bila,” rekao je Trupković.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr