ŠARANJE PO KALENDARU

MINISTRI O INICIJATIVI ODBORA ZA VETERANE: ‘Dan antifašističke borbe treba ostati blagdan. Vlada je predložila kvalitetan zakon o blagdanima’

‘Dan antifašističke borbe treba ostati blagdan, no svi imaju pravo na svoje mišljenje’, rekao je ministar Tomislav Ćorić novinarima uoči sjednice Vlade

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić prokomentirao je u četvrtak inicijativu saborskog Odbora za veterane, koji je predložio da Dan antifašističke borbe umjesto državnog blagdana bude spomendan, rekavši da taj dan treba ostati blagdan, no svi imaju pravo na svoje mišljenje.

“Dan antifašističke borbe treba ostati blagdan, no svi imaju pravo na svoje mišljenje”, rekao je Ćorić novinarima uoči sjednice Vlade.

ĐAKIĆEV ODBOR ZA VETERANE NE ŽELI DA DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE VIŠE BUDE BLAGDAN: ‘Umjesto toga možemo uvesti jedan drugi’

‘Vlada će odgovoriti na amandman’

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u četvrtak je uoči sjednice Vlade rekao da je Vlada u Sabor uputila kvalitetan zakon o blagdanima, ali i da će Vlada odgovoriti na inicijativu saborskog Odbora za ratne veterane o ukidanju praznika Dana antifašističke borbe.

“Moje osobno mišljenje i stav je da je zakon koji je Vlada uputila kvalitetan. Analizirali smo u postupku izrade zakona sve okolnosti i mislim da smo kroz ova rješenja koja smo ponudili Hrvatskom saboru zapravo dali odgovor na najvažnija pitanja”, rekao je ministar Medved.

Upitan je li prijedlog amandmana Odbora za ratne veterane kojim 22. lipnja više ne bi  bio državni  praznik, već bi postao spomendan dogovoren s Vladom ili HDZ-om, rekao je da misli da nije te da očekuje vidjeti obrazloženje.

“Mislim da je posrijedi jedna od inicijativa koje ćemo razmotriti i Vlada će odgovoriti Saboru, odnosno odgovorit će na amandman”, rekao je, ponovivši da je zakon koji je Vlada uputila kvalitetan.

Vlada je najviše vodila računa o tome da se Dan državnosti ponovno obilježava 30. svibnja te o novom blagdanu 18. studenog, odnosno o Danu sjećanja na žrtve Domovinskog rata i i Danu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, rekao je.

MUKE ZBOG IZMJENA DRŽAVNIH PRAZNIKA I BLAGDANA: ‘Dovode u pitanje naš opstanak! To se tako ne radi u ozbiljnim zemljama’

Predsjedništvo HDZ-a nije raspravljalo o ukidanju

Jedan od amandmana Odbora, čiji je predsjednik Josip Đakić iz HDZ-a, je da se u Danu sjećanja na žrtve Vukovara spomene i velikosrpska agresija u Domovinskom ratu. Medved je rekao da je važno naglasiti da je Đakić u tom nazivu obuhvatio sve žrtve iz Domovinskog rata.

“Središnja komemoracija, sjećanje na žrtvu tog dana obilježava se u Vukovaru i Škabrnji, ali to je dan sjećanja na sve žrtve velikosrpske agresije i Domovinskog rata”, ocijenio je Medved.

Na pitanje znači li to da mu je taj amadman prihvatljiv, ponovio je da Vlada treba vidjeti što konačno stoji u amandmanima i kakvo je obrazloženje te istaknuo da je njihov prijedlog zakona prošao javnu raspravu i da su svi imali prigodu dati svoj stav i mišljenje.

O istoj su temi novinari upitali i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, koji je rekao da na predsjedništvu HDZ-a, užem tijelu i koordinaciji koalicija nije bilo govora o ukidanju praznika Dana antifašističke borbe. “Moj osobni stav je da to ne treba ukinuti”, ocijenio je. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman također je rekao da Vlada nije razmišljala o ukidanju praznika 22. lipnja i da su samo razmišljali o tome da se vrati praznik 30. svibnja budući da je ostao u sjećanju Hrvata i građana kao Dan državnosti.

PLENKOVIĆ SE ZBOG KOLINDE POKUŠAVA DODVORITI ‘DOMOLJUBNIM’ BIRAČIMA: Za vrijeme kampanje donosi tri zakona o Vukovaru

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr