Play ponuda

Ministri na savjetnike i ručkove prže milijune

shimmer fallback

Koliko košta rad naših ministara i njihovih kabineta? Poznato je da su okruženi brojnima savjetnicima, a po broju prednjači Čobanković, koji ima čak sedamnaest savjetnika za sjetvu i žetvu.

16.12.2009.
15:02
Play ponuda

Ako zanemarimo ministarske plaće, za koje je Ivica Mudrinić predložio da narastu i na 70.000 kuna, kad se zbroji trošak njihovih kabineta dolazimo do cifri koje upućuju na to da im je štednja nepoznat pojam.

Najrastrošniji od ministara sigurno je Petar Čobanković, koji je okružen sa 19 djelatnika: 17 u kabinetu i dvoje izvan njega. Njegovo osoblje između ostalog čine tajnik kabineta, prevoditelj, stručni suradnik, troje referenata i četvero savjetnika, pa četiri vozača i još dva administrativna tajnika, piše Globus. Čobankoviću je na raspolaganju i 16 državnih tajnika i ravnatelja, pa se uski krug njegovih suradnika penje na frapantnih 35 zaposlenih, i to s prosječnom plaćom od 8000 kuna!

Po broju osoblja slijede ga ministar obrane Branko Vukelić, ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić te ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Darko Milinović, svi sa 13 službenika. Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta ima 11 službenika, dok mu kolegica ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić ima 10 službenika u svom kabinetu.

Ministarstva kao palače

Osim što su okruženi brojnim savjetnicima (Pankretić ih broji čak 7), ministri uživaju i brojne povlastice osigurane njihovim položajem. Ipak, i to varira od ministarstva do ministarstva, pa tako nekolicina njih radi u pravim palačama: Čobankovićevo ministarstvo ima 527 m2, dok njegov ured ima 50m2. I Pankretićevo ministarstvo podsjeća na palaču, sa 443 m2, kao i Kalmetino, sa 432 m2.

Zanimljivo je i kako ministrica bez portfelja Bianca Matković ima 7 službenika u kabinetu, i kako je ministar s najboljom plaćom Darko Milinović, koji zbog naknade za odvojeni život ukupno godišnje primi 261.019 kuna plaće. Uz to, raspolaže i s karticom za reprezentaciju s nepoznatim iznosom, baš kao i ministar financija Ivan Šuker i već spominjani Pankretić.

Najskromniji Jadrankin nasljednik

Po analizi koju je napravio Globus, najskromniji u potrošnji je nasljednik Jadranke Kosor, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić. Njegov kabinet broji najmanje službenika, njih četvero, koji ujedno primaju i najmanju plaću, oko 4050 kuna.

Uglavnom, ostane li pri svojim najavama o kresanju državnog aparata, premijerku Kosor čeka težak posao: smanjiti administraciju u samim ministarstvima bio bi pohvalan prvi korak.

Prethodni članci:

arti-200912100398006

arti-200910300078006

Play ponuda
Play ponuda