KAKO DO COVID PUTOVNICE? / Ministarstvo objavilo preduvjet za izdavanje potvrda: Obiteljski liječnici upisat cijepljene u registar

Ministarstvo zdravstva poručilo je da će svi hrvatski građani, cijepljeni protiv covida-19, biti upisani u Središnji registar cijepljenih osoba i dobit će u najkraćem roku Covid potvrde

4.6.2021.
19:47
Grgo Jelavic/PIXSELL

Svi hrvatski građani, cijepljeni protiv covida-19, bit će upisani u Središnji registar cijepljenih osoba i dobit će u najkraćem roku Covid potvrde što će im olakšati kretanje unutar zemalja članica Europske unije, poručilo je u petak Ministarstvo zdravstva. 

Preduvjet za izdavanje tih potvrda u tiskanom ili elektroničkom obliku upis je osobe u Središnji registar cijepljenih osoba. Građane čije cijepljenje iz bilo kojeg razloga nije zavedeno u taj registar, upisat će njihovi liječnici obiteljske medicine.

"Sve građane koji su cijepljeni protiv covida-19 i o tome imaju potvrdu i cjepni karton sa svim potrebnim podacima, a nisu još upisani u Središnji registar cijepljenih osoba, upućujemo da se jave svojim obiteljskim liječnicima kako bi ih upisali. Liječnici obiteljske medicine imaju mogućnosti u sustav upisivati sve podatke o provedenom cijepljenju bez obzira gdje je građanin primio prvu ili obje doze cjepiva, te unositi ispravke ukoliko je do njih došlo prilikom ranijeg upisa, a ne odgovaraju činjeničnom stanju",  ističu u Ministarstvu zdravstva koje je danas ponovno uputilo svim liječnicima obiteljske medicine naputak kako provesti naknadne upise cijepljenih osoba u Središnji registar.

Prijepis podataka o cijepljenju

Isto tako liječnici obiteljske medicine imaju mogućnost za sve građane i državljane Hrvatske, cijepljene u inozemstvu cjepivom odobrenim u Hrvatskoj, odnosno u Europskoj uniji, unijeti prijepis podataka o cijepljenju u Središnji registar cijepljenih osoba.

Od 1. lipnja građani na Portalu zdravlja imaju mogućnost sami provjeriti jesu li im podaci o cijepljenju ispravno evidentirani, a oni koji se još nisu cijepili mogu se i sami naručiti odabirom lokacije i termina cijepljenja.

Potvrde o cijepljenju, testiranju i preboljenju u tiskanom ili elektroničkom obliku, kojim dokazuju da su primili jedno od cjepiva koje je registrirano na području Europske unije, građani mogu dobiti putem portala e-Građani (na https://gov.hr ili izravno na https://dzpeg.akd.hr) ili u jednoj od ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje diljem Hrvatske, osim na pet lokacija HZZO-a u Zagrebu gdje se potvrde ne izdaju - Margaretska, Mihanovićeva, Kruge, Ivekovićeva i Branimirova.

Do sada je u Hrvatskoj izdano gotovo 70 tisuća Covid potvrda, od čega je 84 posto onih o cijepljenju. Od toga je tek 15.000 potvrda zatraženo i izdano u papirnatom obliku.

Sve potrebne informacije, upute i podaci o izdavanju i svrsi EU digitalnih Covid potvrda građanima su dostupne putem javne informativne mrežne stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen