SKANDALOZNA IZJAVA

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA ODGOVORILO VUČIĆU: ‘Srpski dužnosnici sve više gube osjećaj za prostor i vrijeme’

‘Nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsku pomirbu’, priopćio je MVEP

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić zgrozio je hrvatsku javnost izjavom koju je izgovorio uoči obljetnice Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti. Vučić je, naime, Hrvatsku usporedio s nacističkom Njemačkom, a Oluju nazvao pogromom. Time je izazvao sablazan, a danas je stigla i službena reakcija iz Ministarstva vanjskih poslova.

VUČIĆ UOČI OBLJETNICE OLUJE: ‘Hitler je htio svijet bez Židova, a Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba’

MVEP u priopćenju navodi kako izjave srpskih dužnosnika pokazuju kako je pred Srbijom još dug put suočavanja s prošlošću. Priopćenje MVEP-a prenosimo u cijelosti.

ZA RAZLIKU OD IZRAELA, CRNOGORCI SE NISU IZMOTAVALI: Podgorica odbrusila Beogradu; ‘Nikad više ne želimo voditi tuđe bitke’

“Ponovno smo svjedoci ponavljanja zlonamjernih i potpuno neutemeljenih izjava srbijanskih dužnosnika o Republici Hrvatskoj, koje u cijelosti odbacujemo.

NOVINARKA I KOMENTATORICA NET.HR-a: ‘Pupovac je trebao otići kad je čuo Vučićev huškački govor’

Kad se već govori o usporedbi s nacističkim režimom, radi se o zamjeni teza budući da je upravo režim srpskog predsjednika Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i dijela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba, odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Europi nakon Drugog svjetskog rata tako što je pokušao uspostaviti tzv. veliku etnički čistu Srbiju na teritoriju jedne trećine Hrvatske, pa i cijele Bosne i Hercegovine te Crne Gore i Kosova. Pri čemu, kako je jasno utvrđeno pred mjerodavnim međunarodnim forumima i sudovima, u ostvarenju srbijanskih ekspanzionističkih ciljeva nisu birali sredstva, uključujući etničko čišćenje i genocid.

MINISTRI ODGOVORILI VUČIĆU: ‘Mora se suočiti s činjenicama. Velikosrpska politika izvršila je agresiju na Hrvatsku. Mi smo se branili’

Nadalje, teza da su „Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju“, izrečena 2018. godine, pokazuje koliko dugačak put Republika Srbija još treba prijeći u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susjede. Međutim, umjesto da krenu tim putem, srpski dužnosnici kao da sve više gube osjećaj za prostor i vrijeme u kojem se nalaze i nastavljaju difamacijsku kampanju protiv Republike Hrvatske.

Hrvatska vojska i policija su vojno-redarstvenom akcijom Oluja oslobodile veći dio okupiranog hrvatskog državnog područja, što je bio put k završetku agresije na Hrvatsku, mirnoj reintegraciji okupiranih dijelova hrvatskog Podunavlja te miru i slobodi u Republici Hrvatskoj.

Odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup temeljen na činjenicama jedini je pravi put izgradnje dobrosusjedskih odnosa i istinskog pomirenja za koje Republika Hrvatska još od 1996. godine pruža ruku suradnje. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsku pomirbu”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Povratak na Net.hr