MINISTARSTVO SE OGLASILO O INCIDENTU / 'Tuđman mora biti otvoren svaki dan, od 0-24'

18.6.2017.
17:07

Podsjetimo, zrakoplov Croatia Airlinesa Airbus A320, na letu iz Zagreba prema Dubrovniku, zbog jake bure nije mogao nastaviti let prema svom cilju. Zračna luka Zagreb – Franjo Tuđman odbila je prisilno slijetanje uz obrazloženje da “nemaju dovoljno ljudi za prihvat zrakoplova”. Posada je potom let preusmjerila na zračnu luku Leonardo da Vinci Fiumicino u Rimu gdje je sletjela oko 1 sat poslije ponoći.

Ministarstvo: 'Zračna luka mora biti otvorena svaki dan u tjednu, 0-24'

Ministarstvo u priopćenju ističe kako Zračna luka Franjo Tuđman mora biti otvorena svaki dan u tjednu od 0 do 24 sata u razdoblju od 26. ožujka do 28. listopada, temeljem Naredbe o vremenu otvorenosti aerodroma.

'Nadalje, člankom 10.1 Ugovora o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb između Republike Hrvatske i Međunarodne zračne luke Zagreb d.d. propisano je, između ostalog, da je Koncesionar suglasan da će se pobrinuti da osigura da će Zračna luka biti otvorena i neprekidno raditi tijekom cijelog vremena Razdoblja koncesije. Ministarstvo još uvijek prikuplja sve činjenice vezane uz ovaj događaj te će sve detaljno analizirati', dodaje se u prioćenju.

Odluka o sankcijama nakon istrage

Istragu će pokrenuti i Agencija za civilno zrakoplovstvo, nadležna za nadzor zračnog prometa. U sklopu istrage zatražit će se detaljna izvješće od Croatia Airlinesa i Međunarodne zračne luke Zagreb-Franjo Tuđman kako bi se utvrdile činjenice, a zatim će biti donesena odluka o tome što će se dalje poduzeti te hoće li netko biti sankcioniran.

Večernji list piše kako zakon propisuje da bi francuski koncesionari mogli biti kažnjeni novčanom kaznom od 30.000 do 150.000 kuna zbog toga što Franjo Tuđman nije bio otvoren. Takve su kazne predviđene i u slučajevima kad na aerodromu izostane propisana spasilačko-vatrogasna zaštita, hitna pomoć, prihvat zrakoplova, putnika i prtljage.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izrazilo je žaljenje zbog neugodnosti koje su imali putnici na navedenom letu Croatia Airlines. Iz Ministarstva su dodali i da se nadaju da su svi stigli do svojih konačnih destinacija u što kraćem roku, kao i da su im pružena sva prava i pomoć koja proizlazi iz nacionalnog i EU zakonodavnog okvira.

Iz Međunarodne zračne luke još se nisu oglasili o ovom događaju. Samo su priopćili da provjeravaju što se dogodilo, a službeno će priopćenje izdati tek sutra jer tijekom vikenda ne radi njihova služba za informiranje.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali