Play ponuda

ZAMOLNICA BIH IDE DORH-U / Ministarstvo objasnilo što će s tim zahtjevom, hrvatske stranke u BiH i Plenković ljutiti: 'Nije to prva situacija'

Image
Foto: Screenshot

Ako ne postoje pravne prepreke, Ministarstvo pravosuđa će zamolnicu Tužiteljstva BiH proslijediti DORH-u

8.8.2021.
16:30
Screenshot
Play ponuda

Ministarstvo pravosuđa i uprave u subotu je potvrdilo primitak zamolnice Tužiteljstva BiH, kojom se od Hrvatske traži da preuzme kazneni progon 14 generala Hrvatske vojske, osumnjičenih za ratne zločine i povredu ratnog prava u operaciji Bljesak. Iz Ministarstva su za N1 otkrili koji su daljnji potezi u ovom slučaju.

“Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, diplomatskim putem, proslijedilo je Republici Hrvatskoj zamolnicu nadležnog Tužilaštva za preuzimanje predmeta iz njihove nadležnosti. Riječ je o postupku u kojem nadležno pravosudno tijelo BIH sumnja da je desetak državljana RH počinilo kaznena djela koja BiH dovodi u vezu s operacijom Bljesak.

Image
MILANOVIĆEV FILM SE POČEO VRTJETI /

Tužiteljstvo BiH poslalo zamolnicu za procesuiranjem zapovjednika iz operacije Bljesak

Image
MILANOVIĆEV FILM SE POČEO VRTJETI /

Tužiteljstvo BiH poslalo zamolnicu za procesuiranjem zapovjednika iz operacije Bljesak

Ministarstvo pravosuđa i uprave će utvrditi postoje li formalne pretpostavke ili bilo kakve zapreke za prosljeđivanje zamolnice za pravnom pomoći DORH-u. Pri tome će voditi računa o državnim interesima, kao i o najboljim interesima osoba za koje se traži ustup kaznenog progona.

Ako zamolnice budu proslijeđene DORH-u, važno je naglasiti da kod ustupa kaznenog progona državno odvjetništvo nije vezano činjeničnim opisom ni pravnom kvalifikacijom navedenom u dokumentaciji dostavljenoj od strane BIH”, odgovorili su iz Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Sramotni zahtjev bez uporišta

Isto je tijekom nedjelje poručio i premijer Andrej Plenković. “Procedura je takva da će Ministarstvo pravosuđa proučiti dokumentaciju, te vidjeti postoje li neke zapreke za slanje DORH-u, a oni će odlučiti dalje. DORH može odbaciti to i na taj način riješiti slučaj. Bljesak i Oluja akcije su na koje smo ponosni i nikakvi procesi koji se budu pokretali neće to dovesti u pitanje. Ovo nije prva takva situacija koju imamo, a naš je stav o tome jasan. Tu nema još nikakvih optužnica, riječ je o zahtjevu za pravnu pomoć”, zaključio je Plenković.

Hrvatski narodni sabor BiH objavilo je u nedjelju da pravosudne institucije BiH nemaju nikakvo uporište za "sramotni zahtjev" da Hrvatska procesuira ratne zapovjednike zbog navodnih zločina u operaciji Bljesak 1995. godine.

U toj vojno-policijskoj akciji u svibnju 1995. hrvatske su snage oslobodile zapadnu Slavoniju koju su četiri godine držali pobunjeni lokalni Srbi. Na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac, prenijeli su u subotu hrvatski mediji.

“Ovaj sramotan zahtjev nema svoje nikakvo uporište, osobito ne za procesuiranje bilo koga u kontekstu akcije Bljesak kojim je oslobođen prostor Hrvatske. Riječ je o klasičnom pokušaju zloupotreba institucija BiH”, priopćio je HNS-a BiH.

'U Sarajevu bi trebali slaviti Oluju'

Ta organizacija koja okuplja hrvatske stranke u susjednoj zemlji smatra da se kroz pravosudne institucije BiH želi kriminalizirati Hrvatsku vojsku, ali i Hrvatsko vijeće obrane, vojsku bosanskohercegovačkih Hrvata u ratu u BiH od 1992. do 1995. HNS BiH ističe da zahtjev stiže u vrijeme kada bi se posebno u Sarajevu trebala slaviti Oluja jer je na prostoru Bihaća spriječen masakr i stradanje poput onoga u Srebrenici.

“Hrvatski narodni sabor BiH odbija bilo kakve pokušaje manipulacije povijesnih činjenica u političke svrhe, zlonamjerne revizije časne uloge HV-a i HVO-a i bilo kakve daljnje jalove pokušaje političkih progona”, ističe ta politička skupina i traži od pravosuđa da umjesto “manipulacija” posveti razotkrivanju nerazriješenih zločina nad Hrvatima u BiH.

Ministarstvo pravosuđa i uprave najavilo je da će predmete proslijediti državnom odvjetništvu koje će u neovisnom istražnom postupku odlučiti što će s tim predmetima. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je rekao da se radi o nedokazanim djelima i da će Hrvatska zaštititi svoje ratne zapovjednike.

Play ponuda
Play ponuda