UPOZORENJE MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE: / Slijedite ove savjete i izbjegnite trovanje uskrsnim delicijama

Image
Foto: Pixsell

Ministarstvo se osvrnulo i na usrksna jaja i sigurnost u tom segmentu pa tako navode da biste, kako biste izbjegli pojavu bolesti porijeklom iz hrane,

27.3.2018.
16:49
Pixsell
VOYO logo

Bliži se Uskrs pa tako i intenzivnija kupovina hrane u trgovačkim centrima, trgovinama i tržnicama. Pravilan način kupovine i odabir namirnica može smanjiti mogućnosti zaraze bolestima koje se prenose hranom, a imajući to na umu, Ministarstvo poljoprivrede oglasilo se sa savjetima kojih se treba pridržavati prilikom kupnje.

Nekoliko važnih napomena

  • prvo birajte namirnice koje nisu lako kvarljive, a na kraju kupovine zaleđene i osjetljive namirnice (meso, mlijeko i mliječni proizvodi), kako bi u što kraćem vremenu stigle do vašeg hladnjaka
  • na tržnicu idite ranije ujutro kako bi izbjegli kupovanje namirnica koje stoje duže vrijeme na štandu
  • kupujte količinu hrane koju možete potrošiti u roku od tjedan dana kako ne bi stajala predugo
  • provjerite rok trajanja proizvoda
  • birajte zasebne namirnice u odnosu na grupno zapakirane kako bi imali bolji uvid u stanje namirnice
  • pri kupovini jaja pregledajte jesu li jaja čista i neoštećena
  • mesne nareske stavite pokraj hladnih namirnica u vašoj košari
  • svježe meso stavite u zasebnu vrećicu
  • čim stignete kući osjetljive namirnice odmah pohranite u hladnjak, a zamrznute u zamrzivač kako bi osigurali da ostanu zamrznute

Ministarstvo se osvrnulo i na usrksna jaja i sigurnost u tom segmentu pa tako navode da biste, kako biste izbjegli pojavu bolesti porijeklom iz hrane, trebali znati kako pravilno postupati prilikom ukrašavanja i konzumacije jaja. 'Za početak, koristite jaja iz pouzdanog i sigurnog izvora', savjetuje Ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prepoznati je li jaje svježe?

Svježina jaja se može provjeriti ako se jaje stavi u čašu hladne vode. Svježe jaje ostane na dnu dok starije jaje pluta na površini, što je posljedica zračnog džepa u jajetu koji je veći što je jaje starije.

Preporučuje se jaja skuhati neposredno prije bojanja. Prilikom pripreme tvrdo kuhanih jaja, ona bi u posudi trebala biti posložena u jedan red i prekrivena vodom najmanje 2-3 cm preko ruba jaja. Za savršeno tvrdo kuhana jaja, preporuča se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim kuhati još 12 minuta, navodi Ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko jaja bojite umjetnim bojama, prilikom kupovine provjerite jesu li boje označene kao prehrambene boje. Jaja možete obojiti i na prirodan način, koristeći ljusku luka.

Za one koji ispuhuju jaja, Ministarstvo također donosi upute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ispuhivati jaja?

Ukoliko više volite ukrašavati ispuhana jaja, treba pripaziti da su ona svježa, čista i bez pukotina na ljusci. Jaja je najbolje očistiti mlakom vodom u koju je dodana mala količina deterdženta za čišćenje posuđa. Sirova jaja potencijalan su izvor salmonela koje u organizam mogu biti unesene doticajem usta s ljuskom prilikom ispuhivanja jaja, budući da se bakterije mogu naći i na ljusci, čak češće nego unutar samog jajeta. Kako biste spriječili potencijalnu zarazu, sav pribor i sve površine korištene prilikom ispuhivanja trebaju biti dobro očišćeni nakon upotrebe. Ispuhana jaja prije ukrašavanja trebaju biti također dobro oprana mlakom vodom, iznutra i izvana, kako bi se uklonili svi ostaci sirovog jajeta, te ostavljena da se potpuno osuše na način da se ne kontaminira pult ili posuđe koje se koristi. Kada ste završili s ukrašavanjem ispuhanih jaja, ruke i sav korišteni pribor treba temeljito oprati toplom vodom i sapunom', savjetuju iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo