Nakon mjesec dana čekanja ministarstvo odgovorilo ovakvom rečenicom!

Udruga Franak poslala je medijima očitovanje o odgovoru koji su dobili od Ministarstva financija nakon mjesec dana čekanja, a u kojem im nadležni zapravo nisu odgovorili ni na jedno postavljeno pitanje.

“Nakon isteka roka od mjesec dana, koji je Udruga Franak dala Ministarstvu financija za očitovanje o detaljno razrađenim i argumentiranim prijedlozima kojima se predlažu mjere za ublažavanje nepravednih i nemoralnih ugovornih obaveza iz kredita s valutnom klauzulom švicarski franak, Ministarstvo je dostavilo odgovor i očitovalo se samo jednom rečenicom. Odgovor prenosimo u cijelosti:

Ministarstvo financija, zajedno s Hrvatskom narodnom bankom, planira izmjene Zakona o kreditnim institucijama kojima će se urediti pitanje promjenjivosti kamatne stope, a isto tako, svjesni smo važnosti donošenja Zakona o osobnom stečaju potrošača koji je u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.

‘Neprihvatljiv odgovor u kojem ništa nije rečeno’

Udruga Franak se pita što je Ministarstvo financija radilo punih mjesec dana da bi se očitovalo ovakvim, kako su istaknuli, u potpunosti neprihvatljivim odgovorom u kojem ništa nije rečeno. Iz odgovora je vidljivo da Ministarstvo financija ne smatra potrebnim ni obveznim dati ikakav argumentirani komentar, iako se ovdje radi o preko 100.000 kredita te gotovo polovici svih dugoročnih kreditnih plasmana u Republici Hrvatskoj”, navode iz Udruge Franak.

U udruzi zato smatraju da Vlada i dalje nije spremna donijeti odluku kojom bi se zamjerila poslovnim bankama, te kažu da je Vlada neprihvaćanjem prvih dviju predloženih mjera (reobračuna i konverzije ostatka glavnice po inicijalnom tečaju te takve zakonske regulacije kamate kojom bi se onemogućilo prebacivanje svih tržišnih rizika na leđa dužnika) donijela političku odluku kojom direktno pomažu stranim poslovnim bankama da i dalje odnose ekstraprofit.

‘Predlažemo ono što su predlagali Čačić i Milanović’

“Vezano uz treći prijedlog – hitno donošenje Zakona o osobnom bankrotu – Ministarstvo pisano izjavljuje da su ‘svjesni njegove važnosti’, bez ijedne konkretne činjenice o statusu istog, a poznato je da nacrt ovog zakona postoji već dvije godine. Očito je da se njegovo donošenje odgađa ne bi li se u jednom trenutku prikladno plasiralo uz medijski spin o navodnoj brizi za građane”, smatraju u udruzi Franak, podsjećajući da su njihova prva dva prijedloga “na tragu onoga što su u predizbornoj kampanji kao rješenja predlagali prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i premijer Zoran Milanović“.

Ovo nije prvi primjer da Ministarstvo financija daje nekonkretne odgovore. Na pitanje koje smo im postavili nakon objave članka na Danas.hr-u, o tome kako banke nabijaju minus građanima koji su pod ovrhom, u Ministarstvu su najavili kako problem namjeravaju regulirati u suradnji s HNB-om. To su najavili sredinom srpnja, a na upit od 1. kolovoza su odgovorili kako će smjernice ‘uskoro biti poslane bankama’. Na ponovljeni upit u rujnu otome jesu li smjernice sastavljene i poslane, redakcija Danas.hr-a nikad nije dobila odgovor.

Povratak na Net.hr