TKO JE 'ZARIBAO'?

MINISTAR ZAPOVJEDIO: ‘Do srijede se mora utvrditi zbog čega je zrakoplov sletio u Rim, a potom slijede kazne’

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je u ponedjeljak da Agencija za civilno zrakoplovstvo ima rok do srijede utvrditi što se dogodilo i zašto je zrakoplov Croatia Airlinesa na letu iz Zagreba za Dubrovnik umjesto u tom gradu sletio u Rimu.

I TKO JE NA KRAJU KRIV? Oglasili se sa zagrebačke zračne luke vezano za slučaj aviona koji je sletio u Rim

“Agencija za civilno zrakoplovstvo ima do srijede rok utvrditi činjenično stanje i što se dogodilo u tom trenutku i zašto zrakoplov nije mogao sletjeti. Očekujem odgovor od te agencije jer je ona jedina koja to može učiniti. Nakon toga očekujem izricanja sankcija onome tko je tu ‘zaribao'”, kazao je ministar Butković novinarima nakon svečane sjednice Predsjedništva i sudionika osnivačke skupštine HDZ-a u dvorani NK Jarun prije 28 godina upitan o tom slučaju.

“Ministar nije taj koji izriče kazne, ministar nije taj koji vrši istragu niti ministarstvo. To radi neovisno regulatorno tijelo – Agencija za civilno zrakoplovstvo”, rekao je Butković i dodao da jedino ona može vršiti nadzor i izricati sankcije.

MINISTARSTVO SE OGLASILO O INCIDENTU: ‘Tuđman mora biti otvoren svaki dan, od 0-24’

Iznenadna bura poremetila rutu

Zrakoplov Croatia Airlinesa na letu OU664 iz Zagreba za Dubrovnik u noći između 16. i 17. lipnja se zbog iznenadne bure na dubrovačkom području trebao vratiti u Zagreb, ali je preusmjeren u Rim.

Croatia Airlines je izvijestio da je tako bilo odlučeno jer u Hrvatskoj oko ponoći više nije bila otvorena ni jedna zračna luka. Iz Zračne luke je zatim priopćeno da su bili spremni prihvatiti zrakoplov, ali nisu dobili službeni zahtjev.

U ponedjeljak navečer je nakon sastanka predstavnika Zračne luke i CA iz Zračne luke priopćeno da je taj slučaj posljedica potrebe brzog odlučivanja, “dvosmislenog tumačenja” procedure i neadekvatne komunikacije dežurnog osoblja, te je najavljena nadopuna procedure kojom će se “nedvosmisleno potvrditi” da je Zračna luka otvorena 24 sata sedam dana tjedno i tako nadopunjena će biti dostavljena Croatia Airlinesu.

Nadopuna procedure

Uprava zagrebačke Zračne luke “Franjo Tuđman” najavila je u ponedjeljak navečer da će nadopuniti svoju proceduru nedvosmislenom potrvdom da je otvorena neprekidno i tako nadopunjenu proceduru u najkraćem roku dostaviti Croatia Airlinesu kako bi se izbjegli slučajevi poput onog kad je zrakoplov na letu Dubrovnik – Zagreb u noći između 16. i 17. lipnja upućen na slijetanje u Rim.

Uprava MZLZ objavila priopćenje u kojemu kaže da je “slijedom događaja u noći 16./17. lipnja vezano uz let OU664 Zagreb-Dubrovnik, odnosno slučaja iznenadne bure zbog koje je zrakoplov upućen na slijetanje u Rim, održan sastanak predstavnika MZLZ i Croatia Airlines”.

Na sastanku je zaključeno da se “danas objavljeno priopćenje za javnost MZLZ baziralo na do tada dostupnim informacijama koje nisu u potpunosti odgovarale činjeničnom stanju”.

U tom priopćenju je naime bilo rečeno da je Zračna luka za sav redovan promet otvorena svaki dan od 0 do 24 sata i da je i te noći bila spremna prihvatiti zrakoplov Croatia Airlinesa, ali da nije zaprimila nikakav službeni zahtjev operativnog centra Croatia Airlinesa.

“Cijeli slučaj je posljedica izvanrednih okolnosti uzrokovanih burom na području Zračne luke Dubrovnik koja nije bila predviđena meteo izvješćem u planiranom vremenu slijetanja zrakoplova. Navedeno je uzrokovalo zadržavanje zrakoplova u području iznad zračne luke Dubrovnik te je iziskivalo donošenje odluka u vrlo kratkom vremenskom roku od strane svih uključenih operativnih osoba.

Postojeća procedura korištenja zračne luke Franjo Tuđman u periodu nakon 22,00 h protumačena je dvosmisleno, što je uz kratko raspoloživo vrijeme za donošenje odluka rezultiralo neadekvatnom komunikacijom od strane dežurnog operativnog osoblja.

U cilju izbjegavanja ovakve i sličnih situacija u budućnosti, MZLZ će nadopuniti  proceduru kojom će se nedvosmisleno potvrditi otvorenost zračne luke 24 h sedam dana u tjednu, i tako nadopunjenu proceduru dostaviti u najkraćem roku u Croatia Airlines,” stoji u večerašnjem priopćenju Zračne luke Franjo Tuđman.

Povratak na Net.hr