MINISTAR ZABRINUT: / 'Zbog koronavirusa trpjet će hrvatsko gospodarstvo, izvoz u Kinu je drastično pao'

Image

Kako bi ilustrirao samo dio onoga što bi se moglo dogoditi hrvatskom gospodarstvu zbog pojave koronavirusa,

29.2.2020.
11:10
Play logo

Pojava i brzo širenje koronavirusa imat će utjecaja na gospodarstvo i turizam, ali još je nepoznato kolike će posljedice biti. Od neki dan hrvatskoj javnosti tu "mantru" ponavlja ministar financija Zdravko Marić, a isto tvrdi i ministar gospodarstva Darko Horvat. Gostujući na N1 televiziji, Horvat je komentirao situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj pa je rekao da će hrvatsko gospodarstvo i turizam trpjeti zbog pojave ove bolesti.

"Rezultati utjecaja koronavirusa već se vide i siguran sam da će hrvatsko gospodarstvo imati određenih utjecaja, a razmjere je teško konkretno predvidjeti u ovom trenutku. U prva dva mjeseca na EU razini bilježimo dva milijuna manje dolazaka kineskih turista", kazao je Horvat na N1 i dodao da će hrvatski turizam trpjeti no da se još ne može predvidjeti koliko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KORONAVIRUS UGROZIO TURISTIČKU SEZONU? Otkazuju se putovanja: /

'Uložili su novac u apartmane i zadužili se. Strahuju s razlogom'

Image
KORONAVIRUS UGROZIO TURISTIČKU SEZONU? Otkazuju se putovanja: /

'Uložili su novac u apartmane i zadužili se. Strahuju s razlogom'

Rade na metodologijama ublažavanja posljedica

Kako bi ilustrirao samo dio onoga što bi se moglo dogoditi hrvatskom gospodarstvu zbog pojave koronavirusa, ministar je kazao da je u veljači vrijednost izvezene robe iz Hrvatske u Kinu pala s 141 milijuna dolara na samo 50 milijuna dolara. Horvat je još kazao da efekti pojave koronavirusa u ovom trenutku "dolaze na stol" no ističe "da si ne smiju dopustiti da panika uđe u našu svakodnevicu i remeti mirnoću kojom su protekle tri godine doprinosili gospodarskom rastu".

shimmer fallback
shimmer fallback

Ministar Horvat otkriva da trenutno uobličavaju metodologije kako ublažiti posljedice. Horvat je podsjetio da je već 100 milijuna kuna stavljeno na raspolaganje kada je u pitanju gospodarstvu, a i robne rezerve su spremne. Prema Horvatovim riječima, Europska komisija je već odvojila 300 milijuna eura za ublažavanje šteta zbog koronavirusa i za otkrivanje lijeka. Kada govori o posljedicama i borbi u suzbijanju koronavirusa, ministar gospodarstva ističe da je Njemačka otkazala velike sajmove te dodaje da je i Ženevski sajam otkazan, dok je Mađarska zabranila svojim dužnosnicima da putuju izvan države.

Play logo

Bez obzira na sve, Horvat drži da je hrvatsko gospodarstvo žilavo i da njegovi temelji rasta mogu biti zdravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo