MINISTAR VANJSKIH POSLOVA: / 'Zabrinjavajući su tonovi koji stižu iz BiH. To nije uobičajeno'

Hrvatska predsjednica je snažno odbacila napise objavljene u The Jerusalem Postu o tome da je BiH "pod kontrolom militantnog islama' i u novoj verziji teksta izbačen je sporni dio,

1.8.2019.
13:27
Davor Puklavec / PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman u četvrtak je rekao kako su zabrinjavajući tonovi koji stižu iz Bosne i Hercegovine zbog teksta koji je objavio, pa povukao izraelski list Jerusalem Post u kojem stoji da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla da je BiH pod kontrolom militantnog islama.

Greer Fay Cashman, novinarka izraelskog lista Jerusalem Post, napisala je kako je Grabar-Kitarović na zatvorenom sastanku s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom kazala da je BiH pod kontrolom militantnog islama te da ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama diktiraju politiku te zemlje.

'Predsjednica je demantirala, mi stojimo iza toga'

Hrvatska predsjednica je snažno odbacila te napise, u novoj verziji teksta izbačen je sporni dio, no to nije zaustavilo niz žestokih reakcija koje su stigle iz BiH.

"Predsjednica je to demantirala. Mi stojimo iza toga", rekao je u četvrtak novi ministar vanjskih i europskih poslova pred Banskim dvorima.

"S druge strane, zabrinjavajuće je kakvi su tonovi i reakcije na to, što nije uobičajeno", dodao je Grlić Radman.

Istaknuo je da je Hrvatska "odgovorna europska zemlja kojoj je svakako stalo do europske perspektive BiH" i da želi rješavati sva kompleksna pitanja između dvije zemlje.

'BiH treba biti u duhu Daytonskog sporazuma'

"U Daytonskom sporazumu stoji ravnopravnost svih naroda, tako da biraju svog člana predsjedništva i to treba zadovoljiti", rekao je Grlić Radman. "BiH treba biti u duhu Daytonskog sporazuma, kako je konstituirana - dakle kao cjelovita, suverena država tri jednakopravna, konstitutivna naroda", rekao je i zaključio kako se "mora graditi dijalog".

Najoštrije komentare u BiH zbog pisanja Jerusalem Posta imao je bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović. On je u četvrtak rekao kako neće Hrvatskoj dopustiti "paternalistički odnos" prema njegovoj zemlji.

On je ranije, na temelju medijskih navoda koji su kasnije povučeni, ustvrdio kako hrvatska predsjednica provodi "agresivnu i ksenofobnu politiku zvaničnog Zagreba prema BiH i Bošnjacima koja ima sve elemente fašizma" te je poručio kako bi se Grabar Kitarović trebala pozabaviti neofašističkim pojavama u svojoj državi.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali