(NE)SPORNI 'ZDS'

MINISTAR UPRAVE O PREMJEŠTANJU PLOČE: ‘Ovo nije pobjeda ni HOS-a niti Vlade, već obitelji 11 poginulih HOS-ovaca i jasenovačkih žrtava’

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare da je premještanjem HOS-ove spomen ploče iz Jasenovca u Novsku izražen pijetet prema 11 poginulih pripadnika HOS-a i žrtvama Jasenovca.

Dodao je da će upotreba obilježja i znakova totalitarnih režima biti riješena novim zakonom.

IZVANREDNA KONFERENCIJA HOS-A: Potvrđeno premještanje ploče s natpisom ‘Za dom spremni’

“Postignuto je rješenje, a ujedno izražen pijetet”

“Spomen ploča na spomen 11 poginulih pripadnika HOS-a je premještena iz Jasenovca i postavlja se na spomen područje u gradu Novska. Time je postignuto rješenje, a ujedno izražen pijetet prema 11 poginulih pripadnika HOS-a, ali i prema svim žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac”, kazao je Kuščević istaknuvši da je sadšanja Vlada po prvi put u povijesti Hrvatske pristupila rješavanju tog problema.

Ploča je premještena na novu lokaciju u Novsku koja se suglasila da se ona premjesti na tzv. područje Trokut, gdje se nalaze obilježja svih brigada koje su sudjelovale u oslobađanju Zapadne Slavonije, dodao je Kuščević.

“Nikako se na taj način ne prejudicira korištenje bilo kakvog totalitarnog obilježja, pozdrava ili nešto drugo, konkretno riječi ‘Za dom spremni’. U ovom slučaju radi se o čisto tehničkom usklađenju statuta sukladno Zakonu o udrugama”, poručio je.

Naime, kako je pojasnio, sve udruge u Hrvatskoj imaju dužnost uskladiti se s novim zakonom, a riječ je uglavnom o tehničkim usklađenjima poput uvođenja likvidatora, naziva sjedišta, gospodarske djelatnosti, rješavanja sporova i sukoba interesa unutra udruga…

Napomenuo je da su udruge HOS-a s grbom koji sadrži u sebi pozdrav “Za dom spremni” registrirane od 1998. godine, a da će se pitanje znakova i obilježja totalitarnih režima u cijelosti riješiti donošenjem posebnog zakona.

SKINUTA PLOČA S USTAŠKIM POZDRAVOM U JASENOVCU: ‘Za dom spremni ostaje, ploče nam skidaju oni koji su pobili hrvatske sinove – to su četnici’

“Vjerujem da će se regulirati svi totalitarni simboli”

Vijeće za suočavanje s posljedicama s totalitarnim režimima, kaže, donijet će preporuke na temelju kojih će Vlada izraditi prijedlog zakona i uputiti ga u saborsku proceduru.

Na upit znači li takav zakon i mogućnost revidiranja grbova registriranih od 1998. Kuščević je odgovorio potvrdno. “Vjerujem da će se tada svi simboli totalitarnih režima regulirati”, rekao je.

 

Komentirao je i SDP-ovu interpelaciju u kojoj traže skidanje HOS-ove ploče u Jasenovcu. “Činjenicom da je došlo do premještanja ploče, a to je bilo jedno od osnovnih pitanja SDP-a, taj problem je riješen”, smatra Kuščević.

Konstatirao je da ovo nije ničija pobjeda, ni HOS-a niti Vlade, već u prvom redu pobjeda obitelji 11 poginulih pripadnika HOS-a, ali i jasenovačkih žrtava.

Na novinarski upit hoće li biti sankcija za pozdrave “Za dom spremni” na konferenciji za novinare HOS-a Kuščević je odgovorio kako to treba sankcionirati ako je bilo obilježja prekršaja, a ako nije ne.

 

Povratak na Net.hr