SPAŠAVANJE GOSPODARSTVA

MINISTAR RADA: ‘Vrhunac pada BDP-a već smo doživjeli, treći kvartal će biti bolji’; Sindikalist: ‘Ne možemo graditi budućnost na tome’

‘Koristimo sredstva koja su nam na raspolaganju od strane EU-a kako bi očuvali radna mjesta, ali ne na uštrb državnog proračuna’, kazao je ministar rada Josip Aladrović

O novim mjerama koje je donijela Vlada kako bi omogućila brži oporavak od ‘lockdowna’, sačuvala radna mjesta i popravila stanje u gospodarstvu nakon rekordnog pada BDP-a u drugom ovogodišnjem kvartalu, govorilo se u emisiji “U mreži Prvog” Hrvatskog radija.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je da su mjerama, donesenima u ožujku i travnju, sačuvana radna mjesta, te da je tržište rada stabilno. Za mjere koje su sada donesene, reka je da su “prigodne trenutku”.

PRODULJENE MJERE POMOĆI: Nastavlja se isplata potpora za plaće, a čak 534 tvrtke odlučile su skratiti svoj radni tjedan

‘Ove mjere idu za time da se najugroženiji prežive’

“Što će se dogoditi  i kako će se epidemija kretati i utjecati na cijeli ekonomski ciklus to ćemo vidjeti. Moramo biti svjesni da se nalazimo u novoj situaciji i da nitko ne može reći što je dobro, a što ne”, ustvrdio je ministar Aladrović.

Dodao je kako smo, prema ekonomskim procjenama, doživjeli vrhunac pada BDP-a te da bi treći kvartal trebao biti znatno bolji. Za četvrti kvartal ove godine kazao je kako očekuje da se neće dogoditi ništa dramatično što bi ekonomiju odvelo u recesiju.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Damir Zorić, smatra da neće doći do novog ‘lockdowna’ jer hrvatsko gospodarstvo to ne bi preživjelo.

“Ove mjere idu za time da se preživi i da se najugroženiji održe na životu”, rekao je Zorić.

ŠTO DONOSE NOVE VLADINE MJERE? ‘Podržavamo njihovo produljenje, ublažili su loše trendove nezaposlenosti’

‘Ne možemo graditi budućnost na uslugama i turizmu’

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) složio se da novog ‘lockdowna’ ne bi smjelo biti, ali je napomenuo da u kreiranju mjera sindikati nisu sudjelovali, već samo poslodavci i vlada.

“Da smo mogli tada više razgovarati, kriterij su mogli biti drugačiji”, rekao je Novosel.

Predsjednik SSSH upitao je odakle će se namaknuti 800 milijuna kuna za nove mjere.

“Taj novac se mora od nekud uzeti i vratiti. Ova mjera, postojeća, spašava radnike u najugroženijim sektorima, ali postavlja se pitanje kako će ostali sektori moći funkcionirati kada imamo crvene liste i ne možemo putovati. To će utjecati na poslovanje. Hrvatska ne može graditi budućnost na uslugama i turizmu već se moramo okrenuti prema proizvodnji gdje možemo biti konkurentni”, naglasio je Novosel.

ĆORIĆ NAJAVIO MJERE ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA: ‘Inzistirat ćemo na jačanju i drugih grana ekonomije osim turizma’

‘Štitimo radna mjesta, ali ne na uštrb proračuna’

Novoselu je odgovorio ministar Aladrović rekavši da od 6,3 milijardi kuna, koliko je dosad investirano u očuvanje radnih mjesta, oko 1,6 milijardi su bespovratna sredstva relocirana s drugih projekata EU-a.

“Što se tiče ostalih 800 milijuna kuna, to neće biti u potpunosti financirano iz  fondova EU-a, ali mi koristimo sredstva koja su nam na raspolaganju od strane EU-a kako bi očuvali radna mjesta i mislim da je to dobra poruka hrvatskom gospodarstvu koja kaže da štitimo radna mjesta, ali ne na uštrb državnog proračuna već sredstvima koja su iz stranih izvora financiranja”, kazao je ministar rada u emisiji “U mreži Prvog”.

Poručio je i umirovljenicima da mogu biti mirni oko svojih mirovina, a da pregovori o plaćama počinju za mjesec ili mjesec i pol dana.

MARIĆ NAJAVIO PREGOVORE O PLAĆAMA I OTKRIO RJEŠENJA ZA OVRHE: ‘Neke mjere već idu do kraja ove godine’

Povratak na Net.hr