VRUĆA TEMA

KAKO ĆE HDZ PLATITI GLASNOVIĆEV UVJET? Ministar rada tvrdi: ‘Isplata mirovina pripadnicima HVO-a nema nikakve veze s tim’

Isplata mirovina članovima HVO-a goruća je tema već danima, a resorni ministar danas je pokušao pojasniti o čemu se tu radi. Tvrdi da isplata tog novca nema veze sa zahtjevom nezavisnog zastupnika Glasnovića koji je taj uvjet postavio premijeru Plenkoviću za podršku u Saboru.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić na današnjoj se pressici osvrnuo na broj nezaposlenih u Hrvatskoj zaključivši kako posljednji podaci pokazuju da se krećemo u dobrom smjeru. U travnju ove godine imali smo 26.000 više zaposlenih nego u istom razdoblju prošle godine, te 53.000 više od travnja 2015. godine.

‘Ovo je prvi put od 1990. godine da je broj nezaposlenih pao ispod 200.000. Taj broj sada iznosi 195.917 osoba’, rekao je Čorić.

No, nije samo broj nezaposlenih goruća tema Čorićevog resora, tu je i nezaobilazno pitanje isplate dugova umirovljenim pripadnicima HVO-a.

ISPUNJAVA SE PRVI GLASNOVIĆEV ZAHTJEV: Kreće isplata zaostalih mirovina pripadnicima HVO-a

‘1.1.2007. je između RH i BiH sklopljen ugovor na područu prava stradalnika rata na području BIH koji su bili pripadnici HVO-a. RH im je temeljem toga dužna isplaćivati određene iznose. Radi se o broju od 6815 osoba’, rekao je Ćorić.

Ministar dodaje kako je Oreškovićeva vlada donijela odluku o namjeni korištenja sredstava za povrat duga umirovljenicima HVO-a te kako je HZMO 7. travnja obznanio kako je prikupljen potreban iznos od 80 milijuna kuna te da će isplata krenuti. Taj iznos je, kaže, prikupljen iz mirovinskih fondova zemalja u regiji u kojima su u nekom periodu svog radnog vijeka radili i uplaćivali određene iznose sadašnji primatelji mirovina u RH.

‘Temeljem međudržavnih ugovora plaćaju određene iznose sredstava onoj zemlji u kojoj osoba prima mirovinu. U tom kontekstu ovo nema veze s proračunom RH’, rekao je Ćorić. Isplata tih novaca, tvrdi ministar, nema veze sa zahtjevom nezavisnog zastupnika Željka Glasnovića.

MATIĆ: ‘Volio bih dvije minute razgovarati s Plenkovićem, ali bi onda trebalo pištolj staviti dalje od njega… Čovjek bi se odmah ubio’

Upitan o prosječnom iznosu koji se isplaćuje putem tih mirovina Ćorić kaže kako bi trebalo provjeriti u HZMO-u, ali da se prema njegovim saznanjima radi o 2800 kuna.

‘To su iznosi koji se kontinuirano isplaćuju od 2007. godine, a dugovi su akumulirani temeljem činjenice da zahtjevi nisu bili rješavani na vrijeme’, rekao je Ćorić i dodao kako je bilo kakva insinuacija o kaznenoj odgovornosti premijera Plenkovića ili ministara potpuno neosnovana.

Povratak na Net.hr