Strategija o sportu

MINISTAR PREDRAG ŠUSTAR: “U Hrvatskoj nam ne trebaju podjele na sjever i jug”

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar u utorak je u kaštel Novom najavio kako će sadašnja vlada donijeti Strategiju o sportu u Hrvatskoj na temelju koje ćemo imati novi cjeloviti zakon o sportu, te je poručio kako u hrvatskom sportu nisu potrebne podjele na “sjever” i “jug”.

“Hrvatskoj nedostaje jasna strategija o sportu i to će ova vlada sasvim sigurno donijeti”, izjavio je ministar nakon što je otvorio novoizgrađenu sportsku dvoranu osnovne škole Bijaći u Kaštel Novom.

Šustar je rekao kako treba priznati da je i u mandatima prethodnih vlada bilo napora da se napravi strategija sporta.

“Žao mi je što ona nije donesena, sigurno ćemo je dovršiti i temeljem toga imat ćemo novi cjeloviti zakon o sportu,” poručio je ministar Šustar.

“Dobro je da postoje različita mišljenja, međutim ona moraju biti produktivna”

Po njegovom tumačenju, ključno je da se svi ti dokumenti moraju donijeti konsenzusom, kao što je, kako je podsjetio, sada bilo s odgojem i obrazovanjem.

“Ne trebaju Hrvatskoj podjele, to je nešto što uopće nije produktivno. Dobro je da postoje različita mišljenja, međutim ona moraju biti produktivna, a ne da imamo ovu neželjenu podjelu na ‘sjever’ i ‘jug’ – to u Hrvatskoj nikome ne treba,” istaknuo je Šustar.

Zamoljen za komentar nesporazuma u vezi primjene Zakona o sportu u Hrvatskom nogometnom savezu, ministar Šustar je rekao kako je razgovarajući sa svim dionicima tog nesporazuma stekao vrlo jak dojam da svi žele provoditi zakon i da ga nitko ne dovodi u pitanje.

Prokomentirao i aktualnu polemiku

“Međutim, te odredbe moraju biti jasne i to je nešto što uvijek mora vrijediti kad je primjena zakona u pitanju”, kazao je ministar Šustar podsjetivši kako se pretežito priča o vrhunskom sportu za koji se obično vežu neke negativne konotacije.

Aktualna je i polemika u koje ministarstvo treba smjestiti sport, je li mu mjesto u MZOS-u ili u nekom drugom resoru. Ministar Šustar smatra kako bi sport trebalo zadržati u sadašnjem ministarstvu jer “sport ima ulogu odgoja u školama, a postoji i akademski sport u sklopu kojeg nas očekuju Europske sveučilišne igre u Rijeci i Zagrebu.”

“To nam daje jaki razlog da o sportu primišljamo unutar ministarstva,” doda je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar.

Povratak na Net.hr