'Nema veće perverzije od toga da nam se oni smiju, a mi ne možemo ništa'

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić u intervjuu je otkrio detalje razgovora s Viviane Reding oko tzv. 'lex Perkovića', te zašto se ide u promjene Ustava.

27.9.2013.
19:24

"Otišli smo i dogovorili smo se, no htjeli smo biti ravnopravni, u tome je cijela bit priče", kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić u intervjuu za MediaServis, opisujući kako su izgledali nedavni pregovori u Bruxellesu zbog najavljenih sankcija Hrvatskoj.

"Mi se moramo učiti, Bruxelles i uopće naši odnosi s EK i drugim zemljama ne postoje na načelu nešto volite, ne volite, netko vas tretira ovako ili onako, nego na načelu da morate prepoznati nekakav interes, morate se za njega izboriti, druga strana se bori za svoj. I kad je sve u redu sve završi kompromisom kao sada, kada nije, onda završi na sudu", objasnio je ministar.

Sastanak s Reding je bio 'izuzetno ugodan'

Razgovor s Reding bio je ugodan, otkrio je Miljenić. "Ona ima svoj posao koji radi, nekome se može sviđati, nekome ne. Isto kao što ja imam svoj posao. I tu nema ljubavi, mržnje, bilo čega. Mi smo profesionalci koji smo došli i rekli: imamo nekakav problem, ti daješ to, ja ovo, idemo se dogovoriti kako ćemo ga riješiti i riješili smo ga. Sastanak je bio izuzetno ugodan. Kao što smo dogovorili i neke stvari za dalje", kazao je ministar.

Ponovio je da Vlada ne štiti Josipa Perkovića, te upitao kritičare zašto u ove 22 godine koliko imamo državu nisu promijenili zastaru koja štiti sve, "i političke ubojice i ove druge". "Ponavljam, ne može biti veće perverzije od toga da nam se oni mogu smijati, a da im mi ne možemo ništa. E to sad mičemo, zato se mijenja Ustav", rekao je Miljenić koji očekuje da će ustavne promjene proći.

"Ja ne vidim zašto bi netko imao interes da ovi ljudi ne idu u zatvor, da ubojice ne idu u zatvor, da ih se ne procesuira. Ne znam oko čega bi se tu trgovalo", rekao je ministar.

Onima koji su se rugali Vladi 'ne bih htio biti u koži'

Na pitanje postoji li teoretska mogućnost da netko zatraži izručenje hrvatskog branitelja kad 1. siječnja 2014. na snagu stupe izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima, Miljenić je odgovorio da ta mogućnost postoji. "Ja se bojim da postoji, zato što čitav niz zemalja ide ka toj univerzalnoj jurisdikciji. Neke od osoba koje mogu tvrditi da su žrtve su i državljani tih zemalja. I bojim se da postoji ta teoretska opasnost. Meni je jako žao da to nije bilo shvaćeno i prihvaćeno u Saboru, nego su se s tim izrugivali i ismijavali. Nadam se da se to neće dogoditi. I postavlja se pitanje, svi oni koji su se s nama izrugivali, što će tada reći, ako se to dogodi. Ja zbilja ne znam, ne bih im htio biti u koži", rekao je Miljenić.

Možda će te zanimati

SVE TAJNE ZAGREBAČKE STRIPTIZETE /

'Političari su izuzetno neugodni, stalno dobivam bizarne ponude. Jedna je bila posebno jeziva...'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali