NE, NE I NE!

MINISTAR OTKRIVA: Evo što ćemo s Plominom C, bušenjem Jadrana i tužbom protiv MOL-a

Dolaskom na čelo Ministarstva gospodarstva, Tomislav Panenić iz Mosta stavio je ‘na led’ čitav niz projekata koje je započela prošla vlada. Primjerice, na gradnju termoelektrane Plomin C i istraživanje Jadrana u potrazi za naftom i plinom stavljen je moratorij.

“Što se tiče termoelektrane i Jadrana, mi smo rekli, to je jedan privremeni moratorij, idemo istražiti tako da točno znamo naše obaveze u tom postupku i da znamo donijeti konačnu odluku, koja će biti odluka Vlade”, kazao je Panenić u večerašnjem Dnevniku Nove TV.

Plomin C dugoročno nije potreban

Na pitanje nije li neozbiljno zbog stranih investitora staviti po strani projekte i međunarodne natječaje, novi ministar gospodarstva je rekao da je bilo neozbiljno ostaviti te projekte “u tako visokom stupnju” da dočekaju novu vladu.

“Trebalo je tada potpisati. Ja ne mogu doći prvi dan i sjesti i potpisati nešto što tek trebamo vidjeti”, dodao je.

Što se samog Plomina C tiče, Panenić smatra da je to opcija koja dugoročno nije potrebna Hrvatskoj, ali da u ovom mandatu treba napraviti ozbiljnu analizu i donijeti odluku na razini Vlade.
Drugim riječima, Vlada u ovom mandatu neće započinjati gradnju te termoelektrane.

ZAINTERESIRANI ZA ULAGANJE: Njemački div želi kupiti udio u HEP-u

Neće biti bušenja Jadrana, štiti se turizam

Na ‘led’ je stavljeno i istraživanje Jadrana, dok će, kaže ministar, istraživanja na kopnu ići.

“Što se tiče Jadrana, nama je prvenstveno neprihvatljiv onaj dio koji se tiče istraživanja nafte. Ovaj dio gdje je vjerojatnost plina, tu ćemo napraviti detaljnu analizu. Sjeverni dio Jadrana, on je definitivno plinsko polje, tamo nema niti jedne bušotine. Tamo ćemo gotovo sigurno očekivati plin”, kazao je.

Na pitanje štitimo li mi sebe, dok na svom dijelu Jadrana Crna Gora s Talijanima potpisuju ugovor o bušenju, Panenić odgovara da se prvenstveno štiti turizam.

“Mi štitimo prvenstveno industriju, a to je turizam, kao industrija koja je nama jedan od prioriteta”, objasnio je.

NAKON ODUSTAJANJA VELIKIH IGRAČA: Vlada ukida dozvole za istražne prostore u Jadranu

Nema odustajanja od tužbe protiv MOL-a

Vruće pitanje u njegovom resoru je i spor Ina-MOL. Panenić kaže kako je Vlada otvorena za nastavak kvalitetnih razgovora s mađarskom stranom, ali da to ne znači avršetak arbitražnih procesa i završetak sudskog procesa. Na pitanje hoće li biti povučena tužba koju je pokrenula bivša Vlada, misnitar gospodarstva kratko je dogovorio – ne.

“Mi samo želimo dokazati da je prijenos ovlasti koji je napravljen od gospodina Sanadera, kriminalno djelo”, rekao je dodavši da treba pričekati kraj sudskog i arbitražnog spora.

Upitan je, naravno, i za navodnu krađu 44 kvadratna metra striopora iz tvrtke u kojoj je nekoć radio, a o čemu se pisalo posljednjih dana.

“Evo mogu prvi put javno reći da me netko pitao – ja nisam ukrao stiropor. Sve ono ostalo oko mojeg odlaska iz tvrtke, to sam se jasno izjasnio, to je stvar potpisanog ugovora”, kazao je u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

NA ŠTETU NAŠIH RAFINERIJA: MOL će više crpiti hrvatsku naftu, ali je prerađivati u Mađarskoj

 

 

Povratak na Net.hr