MANJKAVOSTI SUSTAVA

MINISTAR OTKRIO BAŠ SVE PROPUSTE: ‘Zbog ruskog embarga trebali smo biti iskrcajna stanica sumnjivog mesa iz EU’

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić za Večernji list je otkrio kako je prije preuzimanja vodstva resora smatrao da sustav funkcionira, dok se danas, gotovo svakodnevno suočava s manjkavostima u sustavu.

‘Nalazi inspektora iz proteklih dana, na žalost, svjedoče da ima manjkavosti u sustavu te da kontrola o zdravstvenoj ispravnosti hrane nikada nije previše. Ja neću dopustiti da hrvatsko tržište postane iskrcajna stanica za viškove hrane upitne kakvoće uvezene bilo iz pojedinih članica EU ili s trećih tržišta. Naravno, ista pravila vrijedit će i za hranu domaćeg podrijetla. Ovo nije, naglašavam, privremena jednokratna akcija, nadzor će se provoditi sustavno. Javnost mora znati, to je moj stav. Iznio sam ga ovih dana nebrojeno puta i iznosit ću ga i dalje.’, rekao je Tolušić u intervjuu za Večernji list.

Cijena uvozne piletine

Komentirao je i jeftine cijene uvoznog mesa te kazao kako ‘sumnja da nisku cijenu uvozne piletine kreira isključivo visoka konkurentnost inozemnih proizvođača’.

‘Prije će biti da se neki rješavaju nagomilanih zaliha uzrokovanih i ruskim embargom pa ih prodaju ispod cijene, a čini se da nisu prošli ni kvalitetnu lokalnu kontrolu o zdravstvenoj ispravnosti’, rekao je.

Potom je dodao kako se inspekcijski nadzor ne vrši samo nad uvoznoj hrani već se intenzivan nadzor provodi i nad domaćim proizvođačima o čemu svjedoče slučajevi uklanjanja zdravstveno neispravnih proizvoda s tržišta.

OPET SALMONELA U MESU, NAĐENA I E.COLI! Povučena pileća krilca i usitnjeno mljeveno meso

Tko je sljedeći?

Adrese i lokacije na koje će idućih dana zakucati inspektori, kaže Tolušić, ne može otkriti no jasno kaže da se nastavlja s pojačanim nadzorom sve dok postoji i najmanja sumnja da netko na tržište plasira zdravstveno neispravnu hranu.

‘Svaki pozitivan nalaz na salmonelu signal je za još veći nadzor. Smatram da proizvođači, uvoznici, distributeri i trgovci moraju odgovornije postupati pri kontroli proizvoda prije nego što oni završe u maloprodaji’, rekao je.

OPSKRBLJIVAO DUĆANE DILJEM DALMACIJE, MORA UNIŠTITI 41 TONU MESA: ‘Ovo je moja strana priče’

Domaća hrana je najsigurnija

Naglasio je kako je domaća hrana sigurnija od hrane koju uvozimo zbog toga što su domaći proizvođači dnevno podvrgnuti kontrolama.

‘Do sada nisu evidentirane nikakve posebno ekscesne situacije, više je riječ o iznimkama poput poriluka s tržnice Kvatrić. Vjerujem da su proizvodi hrvatskih tvrtki kvalitetni i zdravstveno ispravni. No to ne znači da će biti pogodovanja, kontrolirat će se ukupna ponuda hrane na tržištu, i domaće i uvozne’, rekao je Tolušić te dodao kako novac ne smije biti limitirajući faktor kada je posrijedi sigurnost hrane.

‘O novonastalim troškovima možemo razgovarati tek nakon završetka akcije te vidjeti uklapaju li se u ovogodišnji plan. Pobrinut ću se da novi proračun osigura dovoljno sredstava za sustavan nadzor tržišta hrane’, rekao je.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr